Munkához kötik a szociális segélyek kifizetését

Döntöttek a képviselők: dolgozni kell a segélyért Monokon

Munkához kötik a rendszeres szociális segélyek kifizetését a Borsod megyei Monokon - így döntött az önkormányzat képviselő-testületének közgyűlése.

2008.05.22 18:28Roma Sajtóközpont

Közben a megyei Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételt tett amiatt, hogy csak azok a szülők kaphatják meg az önkormányzat által adható segélyeket, akiknek a gyerekeke rendszeresen jár óvodába és iskolába. Hat igen és két nem szavazattal elfogadta a monoki önkormányzat képviselő-testülete azt a javaslatot, amelyben munkához kötik a rendszeres szociális segélyek kifizetését. 

Közterületi munkákat kell majd ellátni a segélyezetteknek — tudta meg a Roma Sajtóközpont Szepessy Zsolt polgármestertől, aki elmondta: a rendszeres szociális segély minden megkezdett ötezer forintja után egy napot kell majd dolgozni a közterületeken segélyezetteknek, és segítenek elhelyezkedni azoknak, akik „megállják a helyüket” a munkában. 

A falu első embere azt mondta: nagyjából száznyolcvan embert érint a döntés, akik közül negyvenen lehetnek romák. Szepessy kiemelte: nem roma ügyről van szó, a helyi rendelet célja az, hogy az inaktív munkaerő visszataláljon a munka világába. A két nemmel voksoló képviselő aggályát fejezte ki amiatt, hogy a szociális segélyezések a jelenlegi szabályozás szerint nem köthetők feltételekhez.
 
A polgármester szerint viszont joga van az önkormányzatnak helyi rendeletet alkotni, bár jelen pillanatban nem tudni, hogy mennyire törvényes a döntésük. Szepessy szerint csaknem hatvan polgármester jelezte, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. Közben megérkezett a monoki önkormányzathoz az a levél, amelyben a Közigazgatási Hivatal Borsod- Abaúj - Zemplén Megyei Kirendeltsége törvényességi észrevételt tett egy másik helyi rendeletről: április 18.-án úgy döntött a képviselő-testület, hogy csak azok a szülők kaphatják meg az önkormányzat által adható segélyeket, akiknek a gyerekeke rendszeresen jár óvodába és iskolába.
 
Szepessy szerint „alaki hiba” volt” a helyi rendeletben: azt kifogásolta a közigazgatási hivatal, hogy egyszerű, és nem minősített többséggel hozta meg a képviselő-testület a döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.