Gyűjtik az adatokat

Nyomoznak a kaposvári sírrongálók után

Egy négyfős nyomozócsoportot hoztak létre a városi rendőrkapitányságon a kaposvári zsidó temetőben a hét végén elkövetett rongálás tetteseinek kiderítésére.

2012.07.26 17:31MTI

Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: a nyomozócsoport tagjai folyamatosan gyűjtik az adatokat, tanúk után kutatnak, és a munkájukat más kollégák is segítik. A sajtóreferens az üggyel kapcsolatban egyelőre más információval nem tudott szolgálni. Az MTI csütörtökön, a sírok helyreállítását végzők egyikétől úgy értesült, hogy a rendőrök aznap is jártak a temetőben. Puskás Béla, a munkálatokban részt vevő Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója a ledöntött, ám csütörtökre már ismét felállított síremlékek egyikét mutatva azt mondta: kizárt, hogy azt valaki egyedül le tudta volna dönteni. 

A sírgyalázók ketten vagy hárman lehettek. Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke az MTI-nek reményét fejezte ki, hogy csakúgy, mint a legutóbbi esetekben, amikor a kaposvári zsidó temető falára antiszemita feliratokat és jelképeket festettek, vagy amikor ledöntötték és összetörték a marcali zsidó temető síremlékeit, most is meglesznek az elkövetők. Tudomása szerint a rendőrök két nyomot rögzítettek. Az elkövetők kézre kerítésére magánszemélyek, illetve Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő 100-100 ezer forint jutalmat ajánlottak fel. 

Róna László vasárnap a temetőben tartott sajtótájékoztatón rasszista indíttatású cselekedetnek nevezte a síremlékek megrongálását, ugyanakkor hangsúlyozta, lényegtelen, hogy milyen temető halottjait gyalázták meg, hiszen bárhol teszik ezt, az felháborító és céltalan tett. Orbán Viktor kormányfő a hitközség elnökének kedden írt levelében együttérzését fejezte ki a rongálás miatt. A miniszterelnök arról biztosította Róna Lászlót, hogy Magyarország kormánya garantálja a háborítatlan, emberhez méltó és félelem nélküli életet, egyúttal arról tájékoztatta, hogy konzultált a belügyminiszterrel, és gyors, határozott felelősségvonásra utasította.
 
Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet szerdán az MTI-nek Áder János köztársasági elnök izraeli látogatása kapcsán nyilatkozva kitért a kaposvári zsidó temetőben történt sírrongálásokra. Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a zéró tolerancia elvét hangsúlyozta az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tisztviselője kedden Kaposváron személyesen fejezte ki együttérzését a hitközség elnökének. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós főtitkár, miután a helyszínen tájékozódtak a történtekről, a szervezet nevében 100 ezer forintot ajánlottak fel a helyreállítási munkálatokhoz szükséges anyagok beszerzéséhez. Az ismeretlenek által ledöntött, összetört síremlékeket csütörtökön helyreállították. 

Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta: az ötvenhét síremlékből a felhívására segítségüket felajánló sírköves szakemberek nemcsak az általuk korábban becsült negyvenet, hanem valamennyit helyre tudták állítani, illetve további ötöt, amelyek régebben rongálódtak meg. Az elkövetők 3,5 millió forint kárt okoztak, ami a helyi zsidó hitközség éves költségvetésének másfélszerese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.