Készült arra, hogy ki fogják hallgatni

Csatáry adatokkal várta az ügyészeket

Nem lepődtem meg a hatóságok érkezésén, készültem arra, hogy ki fognak hallgatni - nyilatkozta Csatáry László.

2012.07.19 08:56MTI

"Hónapok óta dolgoztam, így előre leírt jegyzeteket vihettem magammal, amelyeket csatoltak is a vallomásomhoz" - fogalmazott a 97 éves férfi, akit a Budapesti Nyomozó Ügyészség emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsít.

A Magyar Hírlap úgy tudja, Csatáry állítása szerint Kassán rendőrfogalmazóként dolgozott, s azért került kapcsolatba a németekkel, mert egyedül ő bírta a nyelvüket. Mikor 1997-ben a Horn-kormány idején hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, illetve folyik-e eljárás ellene. A negatív válaszok után tért haza. E dokumentumok ma is a birtokában vannak - írta a lap.

Csatárynak a háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ adatai szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül háromszáz zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának szervezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.