Ellátogatott az államfő a Jad Vasem Intézetbe

Áder János a holokausztáldozatok emléke előtt tisztelgett Jeruzsálemben

Az Izraelben tartózkodó Áder János köztársasági elnök kedden ellátogatott a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetbe, ahol tisztelgett a holokauszt áldozatainak emléke előtt.

2012.07.17 13:36MTI

Az államfő - akit az intézet igazgatóságának elnöke, Avner Salev fogadott - megtekintette a világ legnagyobb holokauszt-emlékközpontjának a kiállítását. Az intézetben az áldozatok emléklapjait is gyűjtik neveikkel, személyes adataikkal és fényképeikkel azért, hogy ne csak a náci népirtásban elhunytak száma legyen ismert, hanem egyenként is emlékezzenek rájuk. A Jad Vasem listáján a hatmillió holokausztáldozat közül már hozzávetőleg négymillió neve szerepel. Az intézet célja az, hogy minél több áldozat azonossága legyen ismert.

A köztársasági elnök - az áldozatok emléke előtt tisztelegve - koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában. Áder János a második világháború alatt a deportálástól magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, a száz éve született Raoul Wallenberg emlékfájánál virágcsokrot helyezett el, valamint tisztelgett a magyar embermentők - köztük idősebb Antall József - emléktáblájánál a Világ Igazainak kertjében.

Az államfő délután az izraeli törvényhozás, a kneszet épületében beszédet mond azon a megemlékezésen, amelyet Raoul Wallenberg tiszteletére rendeznek. A köztársasági elnök beszédének utolsó sorait írta távozásakor a Jad Vasem múzeumának emlékkönyvébe: "Mindig, minden körülmények között az erkölcs útján kell maradnunk, mert ahol az erkölcs véget ér, ott véget ér az ember. Mert az erkölcs legfontosabb szava a tiszteleté, egymás kölcsönös tiszteletéé és megbecsüléséé. Az élet tiszteletéé."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.