Bartha Lajos példaként a nyugdíjakat hozta fel

MNB: a készpénzforgalom leszorítása évi 106 milliárd forint megtakarítást hozhat

Ha Magyarországon az elektronikus tranzakciók részesedése, azaz a készpénzforgalom leszorítása elérné az észak-európai arányt, akkor évente 106 milliárd forint megtakarítással számolhatna a magyar társadalom.

2012.07.12 11:55MTI

A tájékoztatást Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója adta csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon 3,7 milliárd fizetési műveletet bonyolítottak le, amelyek 84 százaléka készpénzhez kötődött - mondta Bartha Lajos, ismertetve az MNB Jelentés a fizetési rendszerről című, ezentúl évente megjelenő kiadványát.

Az MNB igazgatója példaként a nyugdíjakat hozta fel, amelyek kifizetése során 50 százalék a készpénz és 50 százalék az átutalás aránya. Százszázalékos átutalási arány évi 6 milliárd forint megtakarítással járna - tette hozzá, jelezve, hogy szükség lenne egy kedvezményes "alapszámla" konstrukcióra a kereskedelmi bankoknál.

A jelentés kapcsán a monetáris tanács megállapította, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése a készpénzmentesítés ellen hathat, így növelheti a készpénzhasználatot és erősítheti a rejtett gazdaságot. Tekintettel arra, hogy az illetéket végül alacsony felső korláttal vezetik be, a pénzforgalom szempontjából várhatóan nem jár nagyarányú torzító hatással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.