Költségvetés

Az LMP további 7-800 millió forinttal támogatná a határon túli magyarokat

A költségvetésben tervezett összegen felül további 7-800 millió forintot fordítana a határon túli magyarok támogatására az LMP. A pénzből elsősorban az oktatást, a magyar nyelvű sajtót és a fiataloknak szóló zenei programokat finanszíroznák.

2012.07.10 15:59MTI

Dorosz Dávid keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a határon túli magyarok "szembeköpésének" nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben az ideinél körülbelül egymilliárddal kevesebbet, 14 milliárd forintot fordítanak a támogatásukra. Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának tagja úgy fogalmazott: "a Fidesz ugyanannyit szán a határon túli magyarokra, (...) mint amennyiből Orbán Viktor a TEK-nek gúnyolt magánhadseregét építi fel".

Az LMP benyújtott módosító javaslatai viszont körülbelül 7-800 millió forinttal adnának többet a határon túli magyaroknak, mert az Országgyűlésnek és a kormánynak ezekben a nehéz időkben is kötelessége segíteni ezeket a közösségeket - jelentette ki.

A képviselő elmondta, több mint 400 millió forinttal szeretnék megemelni az oktatási támogatást, hogy a családok magyar óvodákba és iskolákba tudják íratni gyermekeiket.

A párt emellett több tízmillió forintot fordítana a magyar nyelvű sajtótermékek támogatására - tette hozzá. Az LMP egyúttal kifejezetten a fiatalokat célzó programokat is beindítana. Ezek során könnyű- illetve népzenei produkciókat támogatnának, hogy azokkal megerősítsék a fiatalok közösségépítő szerepét és megelőzzék az elvándorlást.

Dorosz Dávid azt is bejelentette, hogy pártjuk 120 millió forintból egy úgynevezett Kárpát-medencei autonómia irodahálózatot állítana fel. Ennek jelentőségét hangsúlyozva azt mondta, a többségi társadalom meggyőzése nélkül nincs esély arra, hogy a Kárpát-medence országaiban meg lehessen teremteni a magyarok autonómiáját.

A módosítók fedezetét a Terrorelhárítási Központ (TEK) és az Országgyűlési Őrség támogatásából vonnák el - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.