Nemsokára kezdődnek a hiteltárgyalások

Július 17-én Budapestre érkezik az IMF/EU-küldöttség

Július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége, ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal.

2012.07.06 18:28MTI

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításával az IMF mellett az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság (EB) is egyetért. A kormánypártok, az MSZP és az LMP támogatásával elfogadott jogszabály szerint a jegybankelnök és a monetáristanács-tagok felmentésére irányuló javaslat csak magyar vagy az uniós bíróság - az EKB alapokmányában meghatározott feltételek fennállását megállapító - jogerős döntése után terjeszthető a köztársasági elnök, illetve - a tanácstagok esetében - az Országgyűlés elé. 

A kihirdetését követő napon hatályba lépő törvénymódosítás értelmében a legalább öt-, legfeljebb kilenctagú monetáris tanácsban a külső, a parlament által megválasztott tagok száma nem érheti el a belső tagok - azaz az elnök és az alelnökök - számának kétszeresét. Az új szabályok szerint a tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig nem vesz részt a testület ülésein, miután az erről szóló paragrafusokat hatályon kívül helyezték. 

Orbán Viktor az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában közölte, a nemzeti bankról szóló törvény módosításának parlamenti elfogadása után "bármikor beeshetnek" az IMF képviselői a Magyarországgal való hivatalos tárgyalások megkezdésére. Arra a felvetésre, hogy a jegybanktörvény-módosítás megszavazása után "pár percen belül lehet időpontot kérni a valutaalaptól", azt felelte: "nem kell kérni időpontot, jönnek ők (...), bármikor beeshetnek mostantól". Hangsúlyozta, szerinte az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés. 

Olivier Bailly, a bizottság szóvivője Brüsszelben közölte: július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége, ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal. Bejelentette: az uniós javaslattevő-végrehajtó testület megszünteti a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatban Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárást.

A szóvivő közölte, hogy július 17-re vették tervbe az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttségének Budapestre érkezését. "Az Európai Bizottság és az IMF hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az elővigyázatossági programról. Ezzel összefüggésben közös EU-IMF küldöttség látogatását vették tervbe július 17-ére. A tárgyalások sikeres kimenetele érdekében a bizottság számít a magyar hatóságok nyitottságára, arra, hogy valódi politikai párbeszédbe bocsátkoznak" - mondta Olivier Bailly.
 
Az IMF magyarországi képviseletének vezetője, Iryna Ivaschenko az MTI-vel közölte: "Az IMF/EU közös küldöttsége július 17-25. között Budapesten tartózkodik majd, hogy a magyar fél kérésének megfelelően megkezdje a tárgyalásokat az IMF/EU támogatási programról". Varga Mihály nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is megerősítette a dátumot. Kiemelte: Olli Rehn uniós biztos a héten küldött levelet arról, hogy "amennyiben a módosítást elfogadjuk, akkor részükről sincs semmi akadálya a tárgyalások megkezdésének". Emellett a jegybanktörvény eredeti változatát korábban kifogásoló EKB is olyan véleményt küldött, amelyben a jelzett módosításokat támogatta - tette hozzá. 

Hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának pénteki elfogadásával fontos állomásához érkezett az a folyamat, amely a magyar gazdaság stabilizálását és megújítását jelenti. A módosítás elfogadására utalva elmondta: "amit korábban ígértünk és amiben egy egészséges kompromisszumot kötöttünk a partnereinkkel, most megtörtént". Varga Mihály közölte: továbbra is reálisnak érzi, hogy a hitelmegállapodás értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz. 

Az ING és az MKB Bank vezető elemzői az MTI megkeresésére egybehangzóan úgy vélték: a piac már beárazta a hiteltárgyalások elindulását, az egyeztetéseken azonban akadhatnak bizonytalanságok a napokban bejelentett intézkedések, így például a tranzakciós adó kiterjesztése miatt. 

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint a tárgyalásokon az "EU/IMF-páros" szembesülni fog azokkal az utóbbi napokban bejelentett intézkedésekkel - tranzakciós adó kiterjesztése a jegybankra és a Magyar Államkincstárra, illetve a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomag -, amelyek kérdőjeleket vetnek fel a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban, illetve lyukat üthetnek a jövő évi költségvetésben. Az ING-s Németh Dávid szerint a pénteki bejelentés kedvező hangulatot adhat a forintnak és a forinteszközöknek, ugyanakkor ez a hatás mérsékelt lehet.

Londoni felzárkózó piaci elemzők is úgy vélték, a piac már beárazta az IMF/EU-tárgyalások nyári kezdetét, így az unió és a valutaalap küldöttségének július 17-ei budapesti érkezéséről szóló pénteki bejelentést várhatóan nem követik jelentősebb árfolyammozgások. A küldöttség érkezésének bejelentése után nem mozdult jelentősebben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása a londoni piacon. 

A CMA adatszolgáltató cég szakelemzői az MTI kérdésére elmondták, hogy az irányadó magyar szuverén kötvény CDS-középárfolyama enyhe drágulással 508 bázispont volt a péntek délutáni londoni kereskedésben az 502,4 bázispontos előző záró után. Nem befolyásolta pénteken a forint árfolyamának alakulását a magyar IMF/EU-hitelprogramról szóló tárgyaláskezdés tényének megerősítése, az árfolyama az euró/dollár jegyzés alakulását követte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.