Soltvadkert Takarékszövetkezet

Az OBA 33,2 milliárd forint kártalanítást fizet

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15.332 betétesének 33,2 milliárd forint kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A betétesek 90 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága - meghaladva az országos átlagot - 2,4 millió forint, a kártalanítás hét ország állampolgárait érinti - jelentette be kedden az alap.

2012.06.26 16:38MTI

Az OBA közleménye szerint szerdán megkezdik a takarékszövetkezet több mint 15 ezer betétesének járó kártalanítás kifizetését, és péntekig valamennyi, egyértelmű jogosultsággal rendelkező betétes megkapja a kifizetési elszámolást.

A betétesek százezer forintig szerdától a postai kézbesítőtől kapják meg a kártalanítást, illetve a százezer és egymillió forint közötti összeg esetében a postai felvételhez szükséges értesítőt. Tehát a legkisebb betétesek - 6.958-an - már szerdán megkapják összesen 1,8 milliárd forintjukat.

Egy- és ötmillió forint kártalanítási összeg között a betétesek szerdától az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges titkos PIN kódot kapják kézhez, magát a kártyát, valamint a pénzügyi kifizetési elszámolást pedig péntektől. A kártyával az OTP Bank ATM-jeiből, az OTP Bank fiókjaiban, illetve a postán tudnak pénzt felvenni. A kártyás kifizetés 3.939 betétesnek áll rendelkezésére, akik 8,9 milliárd forint kártalanítást vesznek fel ily módon.

Az ötmillió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek - 3.125 fő, 19,4 milliárd forint összegű betéttel - szerdától kapják meg a kifizetési elszámolást, amellyel csütörtöktől juthatnak hozzá kártalanításukhoz az OTP Bank fiókjaiban.

Az OTP Bank az OBA kifizető pénzintézeteként felkészült a nagyobb ügyfélforgalomra - közölte szintén kedden a hitelintézet.

Az OBA szerint a kifizetések öt munkanapon belüli megkezdését a takarékszövetkezet adatállományának gyors feldolgozása tette lehetővé.

"Minden kártalanítás alapja az informatikai adatok minősége" - hangsúlyozta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója a közleményben, hozzátéve, hogy az elmúlt napokban feszített tempóban dolgozták fel és ellenőrizték a kapott ügyféladatokat. Az ügyvezető igazgató szerint a kötelező gondosságon túli legfőbb elvárás az volt, hogy a betétesek a jogszabályban előírt húsz munkanapon belül is minél hamarabb hozzájussanak pénzükhöz.

Az OBA közli: a takarékszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat + tőke) 37,7 milliárd forint, ebből az alap kártalanítási kötelezettsége a 100 ezer eurónak (28.962.000 forint) megfelelő összegig (a zárolt betétekkel, vizsgálandó tételekkel együtt) 33,2 milliárd forint.

A biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma 15.332, közülük 13.724 magánszemély, 1.376 betétes vállalkozás, társadalmi szervezet, 232 pedig tulajdonközösség. A legidősebb OBA által kártalanítandó betétes 1911-ben született, a legfiatalabb 5 hónapos.

A legrégebben elhelyezett betét 1982-ből való.

Az átlagos betétnagyság a magánszemélyek esetében 2,4 millió, a jogi személyek esetében: 2,1 millió forint. Ötszáz forint alatti, a törvény által ki nem fizetendő betétből 540 darab van, 119 ezer forint összegben.


A takarékszövetkezetnek külföldi betétesei is vannak, az OBA kártalanítása hat különböző ország (Ausztria, Németország, Románia, Nagy-Britannia, Svájc, Svédország) állampolgárait érinti. A külföldi betétek közül a legmagasabb összeg 17 millió forint.

Az OBA felhívja a figyelmet arra, hogy a magánszemélyeknek járó kamat után - a hatályos törvényi előírások szerint - levonja a kamatjövedelem adót és befizeti az adóhivatalnak, ennek összege a 13.724 fő OBA kártalanításra jogosult magánszemélynél összesen 66,4 millió forint.

Összesen 101 olyan ügyfél is van, akinek a betéte meghaladja az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 28,962 millió forintot. E betétek összege 3,7 milliárd forint, az átlagos OBA kártalanítási értékhatárt meghaladó betétnagyság pedig 36,6 millió forint. A legnagyobb, OBA kártalanítási összeghatár feletti egyéni betétösszeg a magánszemélyek körében 149 millió forint, a vállalkozások körében pedig 870 millió forint.

Az OBA által nem biztosított betéte kilenc önkormányzatnak (270 millió forint), két hitelintézetnek (42 millió forint) és tizenhat, a hitelintézeti törvény által a betétbiztosítás alól ugyancsak kizárt személynek (tulajdonos, vezető állású alkalmazott, velük egy háztartásban élő) van (összegük 328 millió forint).

A nem OBA által biztosított, 1993. július 1. (az OBA biztosítás hatályba lépése) előtt elhelyezett betétekből, amelyekre továbbra is az 1993 előtti állami garancia vonatkozik, 276 darab van, összesen 15,8 millió forint összegben.

A felügyelet június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és rendelte el végelszámolását. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait, és nem teszi lehetővé a biztonságos működést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.