Vasárnap lesz az áldás

Tiszteletbeli konzul adományából újult meg a bánokszentgyörgyi templombelső

Zalából Kanadába települt olajmérnök és tiszteletbeli magyar főkonzul adományából újult meg a zalai Bánokszentgyörgy római katolikus templomának belsője, amelyet vasárnap áldanak meg.

2012.06.22 18:55MTI

Decs Ferenc elmondta: az ünnepi szentmise apropója, hogy Németh Csaba helybéli származású fiatalt szombaton szentelik pappá Szombathelyen, és másnap tartja az újmiséjét a bánokszentgyörgyi templomban. A mise keretében megáldják a teljesen megújult templombelsőt, amelyet a Kanadában élő, a környékről elszármazott Balázs Béla adományából tudtak megvalósítani. A plébános hozzátette: a közeli Várföldén született adományozó több millió forintot biztosított az 1787-ben épült barokk templom rekonstrukciójához. 

A belül késő barokk, rokokó és copf jegyeket is viselő épületben egyszerre akár ötszáz hívő is elfér. Balázs Béla - aki 16 éven át Magyarország tiszteletbeli konzuljaként, majd főkonzuljaként tevékenykedett Calgaryban - az MTI-nek elmondta: kőszegi bencés diákként nevelkedett, és azt tanulta meg, hogy ha segíteni tud, cselekednie kell. Felidézte, hogy miután 1956-ban Lovásziban részt vett a forradalom ottani eseményeiben, emigrálnia kellett, távollétében pedig 10 éves börtönbüntetésre ítélték. Kanadába került, ahol mindent elölről kezdve csak hosszú évek után folytathatta olajmérnöki pályáját. "Kemény munkával és kis szerencsével" sikerült olyan anyagi helyzetbe kerülnie, hogy szívesen adományozott gyermekkora templomának - indokolta a templomnak és a hívőknek szánt gesztusát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.