A gyermeklétszám viszont csökken...

Hoffmann Rózsa: nem várható általános nyugdíjazás

Az oktatási államtitkár szerint sem a felsőoktatásban, sem a közoktatás területén nem várható általános nyugdíjazás, utóbbi területen ugyanakkor a gyermeklétszám csökkenése miatt várható nagyobb arányú nyugdíjba küldés.

2012.06.21 15:19MTI

Hoffmann Rózsa erről csütörtökön beszélt kérdésre válaszolva a fővárosban, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Döntés még nem született, a tervezés, a számítások zajlanak - hangsúlyozta, az államtitkár, aki kijelentette: nincs tudomása arról, hogy "generális szándék" lenne az oktatásban a pedagógusok elbocsátására, de nyugdíjazások lesznek.

Mint megjegyezte: a nemzetgazdasági minisztérium a költségvetési törvény tervezetében egy konzervatív számítást tett közzé. Ebben költségvetési megfontolásból mérlegelni javasolta, hogy ha a közszférából nyugdíjba küldik a 62 év feletti munkavállalókat, és az állásokat nem vagy csak részben töltik be, mennyi megtakarítás érhető el. Hoffmann Rózsa hozzátette: az, hogy ez mit jelent, milyen területet érint, egyáltalán nincs eldöntve.

Megerősítette, hogy a felsőoktatásban ilyen "generális intézkedés" nem várható, hiszen köztudomású: e területen a tudományos fokozatot nem harmincévesen szerzik meg, hanem idősebb korban. "Lefejezné minőségileg a felsőoktatást" - fogalmazott, kiemelve: ez ellentétes lenne minden céljukkal.

A közoktatás területén a tanulói létszám csökkenését nem pedagógus elbocsátásokkal akarják kompenzálni, arányosítani, hanem elegendő válasz a nyugdíjas korúak nyugdíjazása - közölte.

Az oktatási államtitkár hozzátette: itt sincs és nem is lesz szó generális nyugdíjba küldésről, de nagyobb arányú nyugdíjazás várható.

Hoffmann Rózsa a diplomáciai testület képviselőit tájékoztatta az oktatásban végrehajtandó változtatásokról. A témák között szerepelt az új Nemzeti alaptanterv, a magyar diákok nyelvtudásának javítása, a hallgatói mobilitás.

A rendezvényen több mint 45 ország nagykövete, diplomatája vett részt, amit komoly nemzetközi érdeklődésként értékelt az oktatási államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.