Költségvetés

Az LMP tiltakozik a közalkalmazottak "kényszernyugdíjazása" ellen

Az LMP szerint az életminőség és a közszolgáltatások színvonalának romlását eredményezi a kormány által tervezett tíz-tizenkétezer közalkalmazott nyugdíjazása.

2012.06.15 17:12MTI

Szél Bernadett, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja az MTI-hez péntek eljuttatott közleményében bírálta a nemzetgazdasági minisztert, aki szerint hatékonyságnövelést jelent a közalkalmazottak kényszernyugdíjazása. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a jövő évi költségvetésről szólva azt mondta: az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik. 

Szél Bernadett úgy vélte: az intézkedés által a legtapasztaltabb orvosokat, nővéreket, pedagógusokat, kulturális és szociálist területen dolgozókat kényszerítik nyugdíjba. Szerinte ugyanakkor a fiatalok előtt ezzel sem nyílik meg az út. Az intézkedés létszámcsökkenést eredményez, hiszen a közszférában évek óta létszámstop van - közölte. Kifogásolta azt is: mindeközben a miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében arra vár választ, támogatják-e a nyugdíjas korúak munkaerőpiacon maradását. Az LMP tiltakozik az intézkedés ellen, mert szerintük nem az embereken kellene spórolnia a kormánynak, hanem a korrupción.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.