Érdekképviselet

Az autonóm szakszervezetek nyílt vitát akarnak a minimálbérről

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) azt javasolja, hogy az érdekképviseletek bevonásával kezdődjenek teljes körű és nyilvános tárgyalások a pályakezdők minimálbéréről, a minimálbérről, valamint a garantált bérminimumról.

2012.06.12 17:56MTI

Borsik János, a szövetség elnöke keddi nyíregyházi sajtótájékoztatóján a kormány által korábban bejelentett, a pályakezdői minimálbér bevezetésének tervével kapcsolatban hangsúlyozta: az ASZSZ elképzelései szerint a pályakezdők számára a jelenlegi nettó minimálbér, azaz 60.915 forint lenne a kiindulási alap, emellett emelni kellene a már gyakorlattal rendelkező, de képzettség nélküliek minimálbérét, illetve a garantált bérminimumot is.

"Szét kell húzni a mezőnyt, hogy ebből ne legyen feszültség a munkahelyeken belül" - emelte ki Borsik János, hozzátéve, hogy a három bérintézményről egyszerre szükséges tárgyalni és döntést hozni, mert bármiféle elmozdulás később visszaüthet a munkaerőpiacon, ami "szerencsétlen és nem kívánatos dolog lenne."

Borsik János szerint a Munka törvénykönyvének év közben történő hatályba helyezése várhatóan sok bonyodalmat okoz a munka világában. Elmondta: az ASZSZ mind a törvénykönyv tartalmát, mind megalkotásának és az úgynevezett "megtárgyalásának" módját kifogásolja, és azt nem tartja jónak a munkavállalók szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.