A "nincs válságtól" a tündérmeséig

Gyurcsány és Matolcsy - a válság náluk lehet

Az előző hét folyamán két szellemi óriásunk is górcső alá vette a gazdasági válság alakulását. Gyurcsány szerint mindenhol megszűnt a recesszió, egyedül nálunk tombol, míg Matolcsy György a CNN-en tündérmeséről és a magyar válság végéről beszélt. Most akkor kinek higgyünk?

2012.06.11 08:08CéG.

Termékeny hetet zárt ismét a politikai elit. A hét közepén Gyurcsány elemzésétől estünk ámulatba, ám szerencsére gazdasági miniszterünk tovább tudta emelni a tétet. Elméletileg a két főszereplő a volt miniszterelnök, míg a másik a jelenlegi gazdasági tárca vezetője. Pedig úgy első hallásra akár két mókamester esti stand up commedyjét sejthetnénk a felszólalások mögött. Sajnos nem így van.

A ”Déká” elnöke minden kétséget kizáróan azt próbálta elmagyarázni, Európában Magyarországon kívül sehol sincsen válság. Szegény görögök meg pánikolnak tök feleslegesen, ki tudja hányadik előrehozott választásukra készülnek, miközben nincs is válság. Csak egyelőre nem egyeztettek Gyurcsánnyal. Nem beszélve a spanyolokról, akik most kértek mentőcsomagot az IMF-től, a hírek szerint potom 100 milliárd eurót. A hülyék, ha tudnánk, hogy feleslegesen…

Mi, magyarok sem vagyunk túl boldogok, nem nagyon fogyasztunk, apadnak a megtakarításaink és a munkanélküliség területén továbbra is komoly problémákkal küzdünk. Ez amolyan fantomharc – legalábbis Matolcsy szerint, hiszen valójában tündérmese zajlik körülöttünk, a mi főszereplésünkkel. Az pedig egészen biztosan káprázat, mikor 300 forintért csak egy eurót adnak a pénzváltónál.

Gyurcsány Ferenc viszony a válsággal korábban is fura volt, 2008-ban sok ideig bizonygatta, hogy a recesszió nem lesz hatással Magyarországra, és nem sokkal a sokk előtt kezdett a kormány egy végül gyorsan eltüntetett országos pozitív kampányba. Láthatólag hasonló az eset Matolcsynál, aki minden lesújtó gazdasági adat ellenére betonbiztosan képes állítani a maga kis tündérmeséjét.

Elképesztő kijelentések mindkét oldalon. Pedig még kampány sem dübörög. Félő, ha két évvel az országgyűlési választások előtt már ekkora blöffökkel találkozik az ember. Vajon mi következik, mikor élesbe fordul a történet? Ismét kezdődik az egymásra licitálás? Ideje lenne, ha a politikusok saját kijelentéseikért felelősséget is vállalnának, mert a hitelességük erősen megkérdőjelezhető. Vár félő, hogy ilyen feltételek mellett némává dermedne a magyar Parlament. Egy kis csend ránk férne…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.