Kuka

Csaknem félezer törvényt helyezett hatályon kívül az Országgyűlés

Az Országgyűlés hétfőn 257 igen szavazattal, 55 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett elfogadta a kormány deregulációs törvénycsomagját, amellyel csaknem ötszáz - mára nélkülözhetővé vált - jogszabály veszti hatályát.

2012.06.04 18:25MTI

A majdnem félezer törvény és törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezésére Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter tett javaslatot április végén a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében. A jogrendszer részét képező, de érdemi joghatás nélküli jogszabályokat több ütemben törlik: van, amelyik még idén hatályát veszti, mások csak a következő években.

A törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezése nem érinti az azok alapján keletkezett, megszüntetett vagy módosított jogviszonyokat, jogokat és kötelezettségeket.

A változtatással érvényét veszti a régi önkormányzati törvény és a felváltani szándékozott büntetőkódex számos módosítása, valamint több mint kétszázötven, a gazdasági rendet szabályozó törvény, illetőleg törvénymódosítás is. Egy zárószavazás előtti módosító javaslat eredményeként viszont mégis érvényben marad az az 1927-es jogszabály, amely március 15-e nemzeti ünnepé nyilvánításáról rendelkezett, az indoklás szerint azért, mert az "hálás kegyelettel" emlékezik meg az 1848-as forradalom első napjáról.

A deregulációs törvénnyel - képviselői és bizottsági módosító javaslatok nyomán - számos, az eredeti előterjesztésben nem szereplő jogszabályt is módosított a Ház. Így például a fideszes Zsiga Marcell javaslatára rögzítették az állampolgársági törvényben, hogy a köztársasági elnök a honosítási kérelem elbírálásakor eltekinthet például a magyarországi lakóhely, vagy az itt biztosított megélhetés, illetve az alkotmányos alapismeretek követelményétől, ha a kérelmező honosításához fontos érdek fűződik.

Az alkotmányügy bizottságának kezdeményezésére a nemzeti vagyonról szóló törvényt is módosította a Ház, kimondva, hogy a Parlament előtti Kossuth téren álló emlékművek - a területhez hasonlóan - állami tulajdonba, az Országgyűlés Hivatalának kezelésébe kerülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.