Visszatartó erő, ha már foglalkoznak a témával

Törvény a színesfémlopások megakadályozására

A tervek szerint tavasszal már tárgyalhat az Országgyűlés a színesfémlopások megakadályozásáról szóló törvényjavaslatról, a kodifikációt követően pedig várhatóan ősszel fogadhatják el a jogszabályt - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos csütörtökön az illegális színesfém-kereskedelemről tartott konferencián, Budapesten.

2008.05.15 15:05MTI
Lopták az urnákat lezáró színesfém fedeleket is (fotó: MTI)

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által szervezett tanácskozás sajtótájékoztatóján az Új rend és Szabadság program kormánybiztosa azt mondta: a színesfém-kereskedelemmel kapcsolatos visszaélések, bűncselekmények veszélyeztetik az emberi életet, a testi épséget, a kulturális örökséget, ezek pedig olyan alkotmányos értékek, amelyek védelme érdekében a szokásosnál szigorúbb szabályozás alkotható.

Mint jelezte, ezt nem is kifogásolták a konferencia résztvevői, a pártok és a szakmai szervezetek képviselői. Hozzátette: a javaslat eleme, hogy a jövőben csak üzletben lehessen színesfém-kereskedelmet folytatni, a működéshez pedig biztosítékot kelljen letenni. Az üzletek engedélyezését és ellenőrzését a vám- és pénzügyőrség végezné. A javaslatban tíznapos tárolási kötelezettséget is előírnának a kereskedőknek, addig nem lehetne feldolgozni, beolvasztani a hulladékot.

Erről - mint a kormánybiztos elmondta - vita volt a felszólalók között, mert a szakmai szervezetek nem értettek egyet a javaslattal. Azt is javasolják, hogy hatósági engedélyre legyen szükség a különböző szakrális vagy nemzeti kulturális örökséghez tartozó tárgyak - például köztéri szobrok, domborművek - beolvasztásához, s ezekre egyedi azonosítót akarnak felszerelni, ami csak magas főfokon semmisülne meg.

Kondorosi Ferenc kitért arra, hogy meg kell vizsgálni a büntetőjogi szankciók szigorítását is. Az ellenőrzésbe pedig be kell vonni azokat a szervezeteket - MÁV, elektromos művek - amelyek különleges szaktudással és közvetlen érdekeltséggel rendelkeznek a színesfémlopások megakadályozásában. A kormánybiztos kiemelte, nagyon fontos a bűnmegelőzés is, például az okozott kár bemutatása a lakosságnak.

Körülbelül 20 ezren foglalkoznak színesfém-kereskedelemmel, s becslések szerint 300-an vannak azok, akik visszaélnek a jelenlegi szabályokkal. A színesfémlopással okozott közvetlen anyagi kár becslések szerint 3-4 milliárd forint évente, a lopás miatti szolgáltatás-kieséssel számított tényleges kár megközelíti a 10 milliárd forintot.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy bár várhatóan ősszel fogadják el a törvényjavaslatot, de már most érezhető annak hatása: visszatartó ereje van annak, ha látják a bűnözők, hogy a hatóság "foglalkozik a témával". Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke emlékeztetett arra: az utóbbi időben számos olyan színesfémlopás történt az önkormányzatok területén, amelyek veszélyeztették az életet, a testi épséget, a kegyeleti értékeket, ez pedig foglalkoztatja a közvéleményt, a helyi lakosságot. A szövetség ezért vállalta, hogy koordinálja a színesfémlopást megakadályozó törvénymódosítási munkát.

Múzs Elek vezérőrnagy, a vám- és pénzügyőrség parancsnokhelyettese arról szólt: a színesfém-kereskedelmi piacon a kereslet a domináns, ennek folyamatos és korrekt ellenőrzése lenne a feladatuk. Ha átlátható rendszer, betartható törvény születik, akkor rövid időn belül "tisztává lehet tenni" a színesfém-kereskedelmet - mondta.

Horváth Ferenc, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének szakosztályvezetője megjegyezte: a jogszabály-változtatási javaslatok többségével egyetértenek, véleményük szerint is fontos egy betartható, ellenőrizhető jogszabály megalkotása, ami gátat szab a köztéri lopásoknak és kiszűri az illegális átvevőhelyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.