Megteszi a szükséges lépéseket a bányakapitányság

Lejár az ötnapos határidő: ráfázhat a MAL

A Vidékfejlesztési Minisztérium közölte: hamarosan lejár a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-re kiszabott ötnapos határidő, amíg a cégnek meg kell szüntetnie a vörösiszap-kiporzást a IX-es és a X-es tározónál. Ha a MAL Zrt. ennek nem tesz eleget, akkor a bányakapitányság megteszi a szükséges lépéseket.

2012.05.24 14:18ma.hu

A közlemény szerint „az elmúlt napok csapadékos és szélcsendes időjárásának köszönhetően folyamatosan csökkent, és jelenleg a határérték alatt van a levegő porkoncentrációja Kolontáron, illetve a közeli településeken – derül ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség méréseiből. A zöldhatóság a Lőrintepusztára telepített mérőrendszer segítségével folyamatosan figyeli a levegő porkoncentrációját.”

Hozzáteszik: „ha a mérési eredmények meghaladják a tájékoztatási küszöbértéket, a Felügyelőség azonnal értesíti az érintett települések önkormányzatait, az ÁNTSZ-t, a Veszprémi Bányakapitányságot és a katasztrófavédelmet. A bányászati hulladékok, melléktermékek ártalmatlanítása a bányakapitányság hatásköre.  További intézkedéseket – például szükség esetén a lakosság kitelepítését – az adott önkormányzat, veszélyhelyzet esetén pedig a katasztrófavédelem hozhat.”

„Idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte – Tósokberénd – Kolontár térségében. Ekkor a vidékfejlesztési miniszter utasítására a zöldhatóság mobil mérőállomást helyezett ki a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán. A Felügyelőség emellett még februárban intézkedési terv kidolgozására kötelezte a MAL Zrt.-t. A cég ebben elfogadhatatlan – több hónapos – határidőt jelölt meg a munkák elvégzésére. Annak érdekében, hogy a kiporzás minél előbb megszűnjön, a Veszprémi Bányakapitányság május 21-én határozatban kötelezte a MAL Zrt.-t a probléma felszámolására” – írja a minisztérium.
 
„A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. öt napot kapott arra, hogy megszüntesse az érintett vörösiszap-tározók kiporzását. Ha a MAL nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a bányakapitányság megteszi a szükséges lépéseket” – zárul a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.