Médiaszabályozás

A Lapkiadók Egyesülete továbbra is vitat egyes passzusokat

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) üdvözli a médiaszabályozás módosítását az újságírói forrásvédelemmel kapcsolatban, de továbbra sem ért egyet azzal, hogy a nyomtatott és az online sajtó a médiatörvény hatálya alá tartozik.

2012.05.24 12:09MTI

A médiaszabályozás módosításáról pénteken szavazott a Ház, a változtatásokat az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a jogszabályok egyes paragrafusait.

Az MLE ezzel kapcsolatban azt közölte az MTI-vel: üdvözli, hogy az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága felkarolta az újságírói forrásvédelem ügyét és bizottsági módosító javaslatként benyújtotta a szabálysértési törvénynek az újságírói forrásvédelemre vonatkozó módosítását.

Az egyesület ugyanakkor továbbra sem ért egyet azzal a jogalkotói szándékkal, amely - az Ab-határozat szándékával szembemenve - a törvény hatálya alatt tartja a nyomtatott és online sajtót.

A szervezet bírálatokat fogalmazott meg a média- és hírközlési biztos feladatának újraszabályozásával kapcsolatban is. Az MLE szerint a biztos feladata az írott sajtóval kapcsolatban továbbra sem értelmezhető. Az elfogadott jogszabály arról szól, hogy a biztos egyes vitás kérdésekben a szakmai szervezetekkel és az érintettekkel egyeztet, de az erről szóló dokumentumokat nem hozhatja nyilvánosságra. Az egyesület szerint azonban az Ab határozata kimondta: nincs alkotmányos indoka annak, hogy a biztos a médiaszolgáltatókkal vagy a sajtótermékeket kiadókkal szemben eljárjon.

Az egyesület örömmel vette volna, ha csökkennek a jogszabályban szereplő, szerintük eltúlzott mértékű bírságok. Állásfoglalásuk szerint miután a jogalkotó túlment az Ab határozata által megkövetelt terjedelmen, lehetősége lett volna a csökkentésre.

Az MLE a nyomtatott és online sajtó nyilvántartásba vételével kapcsolatban is változtatott volna a szabályokon. Szerintük a nyilvántartásnak egyetlen célja az lehet, hogy a cégnyilvántartáshoz hasonlóan hiteles adatokat nyújtson, amíg azonban ennek a funkciójának nem felel meg, az egyesület továbbra is a sajtószabadság szükségtelen és aránytalan korlátozásának tartja azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.