Magán-nyugdíjpénztári feljelentés

Az AEGON-t hivatalosan nem értesítették a rendőrségi eljárásról

Az AEGON Magyarország a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálat eredményét nem ismeri, tájékoztatást nem kapott az ügyben, a médiából szerzett tudomást arról, hogy több kormányzati feljelentés született a magán-nyugdíjpénztári szektor korábbi gazdálkodása ügyében, és rendőrségi eljárás indult az AEGON Magánnyugdíjpénztár ellen.

2012.05.24 10:07MTI

Gaál Szabolcs Barna elnök május 4-én jelentette be, hogy a KEHI 9 feljelentést tett az AXA, az Erste és az Aegon ellen a működési költségek kezelése miatt. A kilenc feljelentésből 8 hűtlen kezelés miatt történt, egy feljelentés pedig sikkasztás elkövetésének alapos gyanúja miatt született.

Közleményében az AEGON hangsúlyozza, hogy a magánnyugdíjpénztára másfél évtizeden keresztül a törvényesség betartásával, több szervezet - köztük a PSZÁF, a letétkezelő, a könyvvizsgáló - által rendszeresen ellenőrzötten működött, ezek a szervezetek nem tártak fel egyetlen alkalommal sem olyan hibát, ami büntetőeljárásra adhatott volna okot.

A magánnyugdíjpénztárak működését szigorú előírások, törvények szabályozzák, amelyek többek között előírják a tagi befizetésekből levonható költségek mértékét és a vagyonkezelői díjat is. Ezeket a jogszabályokat az AEGON pénztára betartotta, így értetlenül áll a vádak előtt - írja közleményében a társaság.

Az AEGON Magánnyugdíjpénztár az ország második legnagyobb nyugdíjpénztára volt, több mint 570 milliárd forint kezelt vagyonnal és 600 ezres taglétszámmal.

A PSZÁF által közzétett hivatalos adatok szerint a nyugdíjvagyon állami átvételét megelőző 10 évben az AEGON Magánnyugdíjpénztár pozitív eredménnyel kamatoztatta tagsága nyugdíjcélú megtakarításait, azaz a tagok vagyona gyarapodott. 2001 és 2010 között, 10 év átlagában a pénztár három portfoliója 5,67 (klasszikus); 6,38 (kiegyensúlyozott); 7 (növekedési) százalék nettó hozamot ért el, amely az inflációt és a referenciahozamot is meghaladó mértékű volt.

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagoknak a pénztár több mint 33 milliárd forint reálhozamot fizetett ki - írja közleményében az AEGON Magyarország Zrt.

Korábban, május 21-én az AXA Magánnyugdíjpénztár közölte: nem kapott hivatalos értesítést, csak a sajtóból értesült arról, hogy a KEHI a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásának ellenőrzése alapján az AXA ellen is feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, és semmilyen hivatalos tájékoztatást, értesítést nem kapott a KEHI-től a vizsgálattal kapcsolatban.

A KEHI vizsgálata során az AXA Magánnyugdíjpénztár mindvégig teljes mértékben együttműködött a hivatalos szervekkel és a szabályozó hatósággal a gazdálkodásával kapcsolatos adatok rendelkezésre bocsátása és a teljes átláthatóság biztosítása érdekében - olvasható a cég közleményében. Az AXA álláspontja szerint a nyugdíjpénztár mindig jóhiszeműen, a mindenkori jogszabályi előírások maradéktalan betartása - és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) folyamatos ellenőrzése - mellett, átláthatóan végezte tevékenységét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.