Tizenöt igen, öt nem

A szociális bizottság támogatta Balog Zoltán miniszterré való kinevezését

A társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság is átkerül az erőforrás-minisztériumhoz a közigazgatási és igazságügyi tárcától.

2012.05.07 12:59MTI

Ezt mondta Balog Zoltán az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén, amelyen 15 kormánypárti igen és 5 ellenzéki nem szavazat mellett támogatták kinevezését az erőforrás-minisztérium élére.
   
Balog Zoltán bizottsági meghallgatása során elmondta azt is, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része, miután a posztra felkért Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke jelenlegi vezetői feladata miatt nem vállalta el a megbízatást.    

A miniszterjelölt a tárca legfontosabb feladatának az emberi erőforrások megerősítését és megújítását nevezte. Ennek a tevékenységnek ad helyet az iskola, az egészségügy, a szociális ellátórendszer, a sport, a lelki közösségek, a kultúra és a civil önszerveződések - fűzte hozzá.    

Azáltal, hogy minden, az emberek "státusbiztonságával" kapcsolatos terület egy minisztériumban kap helyet, hatékonyabbá válhat az ott végzett munka - mondta.    

Méltatta elődje, a posztról lemondott Réthelyi Miklós tevékenységét, aki szavai szerint ennek a nagy egységnek az összehangolásában komoly eredményeket ért el.     A szociális és az ifjúságot érintő feladatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a területen az emberi erőforrások megerősítését elsősorban a családon keresztül lehet megvalósítani. A szociálpolitika tekintetében fontosnak nevezte, hogy ne csak a társadalomból kiszorultakat támogassák, hanem azokat is, akik a "társadalom közepén erősítik a nemzet összetartozását".    

Fontosnak nevezte a gyermekvédelem integrálását az általános szociálpolitikába. A nyugdíjpolitikával kapcsolatban kifejtette: fontos változás volt, hogy világossá tették a különbséget a nyugdíjszerű és a más típusú ellátások között.     Iván László (Fidesz) kérdésére elmondta: nem tervezik a nyugdíjak megadóztatását.    

Tamás Barnabás (Fidesz) felzárkózási programokkal kapcsolatos érdeklődésére kifejtette: az ösztöndíjak rendszerét a teljesítményekhez kellene kötni.    

Az ülésen Varga László (MSZP) és más képviselők is arról érdeklődtek, hogy milyen juttatásokat terveznek utalványban kifizetni. A miniszterjelölt elmondta: terveikben szerepel, hogy a rendszeres szociális segély egy része, "mondjuk így a 10 ezer forint feletti rész, maximum 5 ezer forintban" Erzsébet-utalványban adható legyen. Hozzátette, hogy még ha ez nem is lesz kötelező, lényeges lépés lesz abból a szempontból, hogy a helyi önkormányzatok mérlegelési lehetőséget kapjanak.      

Sneider Tamás, a testület jobbikos elnökének szociálpolitikát érintő kritikájára úgy reagált, hogy joggal járhat azoknak az adókedvezmény, akik jelentős mennyiségű adót fizetnek be, és gyermeket nevelnek.    

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz, az erről szóló törvénymódosítást múlt pénteken nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A változtatás - a parlament jóváhagyása után - május 14-én lép hatályba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.