Kaláka

Az MSZP szerint "összedolgozik" a Fidesz és a Jobbik a fővárosban

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint "összedolgozik" a Fidesz és a Jobbik Budapesten, Horváth Csaba erre példaként a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) támogatási szerződésének ügyét hozta.

2012.05.03 12:15MTI

A szocialista politikus csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a "városvezetés előítéletes gondolkodása múlt héten új szintre lépett", s a Fővárosi Közgyűlés ülésén annak ellenére megszavazták volna a cigány önkormányzat szerződésbontását - amelyet végül az előterjesztő visszavont a napirendről -, hogy állítása szerint az érintettek annak alapját világosan cáfolták, érdemi vizsgálat nem zajlott.

"Az ilyen előzetesen kikiáltott ítéletek, alaptalan gyanúsítások, hamis sztereotípiákat erősítenek és messzemenőkig ellene hatnak a társadalmi megbékélés, az együttélés ügyének, a toleráns, szabad és együttműködő város építésének. Az ilyen döntési kísérletek egyértelmű összekacsintások a minden kisebbséget megbélyegző, kirekesztő Jobbikkal és más szélsőjobbosokkal, akiknek térnyeréséből eddig jobb ország még sosem született, káosz és borzalmak azonban annál inkább" - fogalmazott Horváth Csaba.

A szocialista politikus bírálta a Jobbikot is, amely az ülés másnapján bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben. Furcsának nevezte, hogy párt sajtótájékoztatóján "részben olyan állítások hangoztak el, amelyek az eredeti előterjesztésben nem is szerepeltek".

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője úgy vélte: "nem egy tévedésről, hanem a városvezetés meggyőződéséről van szó", amelyre példaként hozta egyebek mellett az Új Színház ügyét, illetve egyes köztéri szobrok eltávolítását.

A Fővárosi Közgyűlés április 25-i ülésének napirendjén azért szerepelt a támogatási szerződés azonnali hatályú felbontása, mert az előterjesztés szerint az FCÖ nem számolt el határidőre a kiegészítő támogatás felhasználásával, a később benyújtott bizonylatokból pedig az derült ki, hogy a kapott összeget nem a szerződésben engedélyezett célokra használták fel. A szerződésbontás után a kifizetett 4 millió 10 ezer forintos támogatás kamatokkal növelt összegét követelte volna vissza a főváros.

A javaslat kapcsán Csomós Miklós főpolgármester-helyettes jelezte: azt a későbbiekben kívánják napirendre tűzni annak érdekében, hogy időt hagyjanak a szervezet elnökének a kérdés rendezésére.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat közleményben utasította vissza, hogy nem tudott volna elszámolni a 2011 decemberében megítélt 4 millió 10 ezer forintos támogatással. Mint írták, a támogatást az önkormányzat a munkatársak bérére, annak járulékaira és működési kiadásokra kapta és arra is fordította. A külön támogatásra azért volt szükség, mert a megszorítások miatt az FCÖ költségvetése a harmadára csökkent, veszélyeztetve a szervezet működését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.