Áder vállalhatatlan, Szili azért jó volt

Mesterházy és a rövid memória

A szocialisták látványos passzivitásával zajlott le a köztársasági elnökválasztás ma a Parlamentben. A párt érvelése egyszerű: erre a pozícióra nem való pártpolitikus. Vajon gondolkoztak valaha erről a kérdésről másképp?

2012.05.02 11:30CéG.

Márpedig a szegfűs had holmi pártkatonára nem adja voksát - ezt az álláspontját pedig passzív jelenlétével igyekezett erősíteni. Mindezt úgy, hogy Mesterházy Attila április közepén snájdig öltönyben jelentette be: az MSZP nem vesz részt Áder János megválasztási procedúrájában. Ennek ellenére unottan ásítoztak ma a padsorok a Parlamentben, mert ott voltak, felvették a szavazólapot és nem szavaztak. Köztársasági elnöknek ugyanis nem pártpolitikus való.

Szép gondolatok, átlag honpolgárként maximálisan egyet is tudnánk érteni vele, ha nem lapoznánk fel a szocialista brigád kiskátéját, egészen Sólyom László megválasztásáig. Nem a 60-as évekig kell tehát visszanyúlnunk, hanem mindössze 2005-ig. Tehát alig hét esztendővel ezelőttig. Ott feszült a parlamenti padsorok között akkor is Mesterházy Attila. Snájdig öltönyéhez akkoriban még hetyke kis bajusz is dukált. Talán éppen két pödrés között nyomta meg mohón a gombot a köztársasági elnökválasztáson.

Bár nem névszerinti szavazást folyt, a végeredmény tekintetében kikövetkeztethetően Szili Katalinra. Egy pártpolitikusra! És Mesterházy homlokán egyetlen izzadtságcsepp sem jelent meg, mikor arról érvelt, miért nem adhatják nevüket egy ilyen elnökválasztáshoz.

Mert a politikus már csak ilyen. Bajusztól, szegfűtől függetlenül. Memóriája olykor hiányos, érveket pro és kontra is tud gyűjteni, és az ellenkezőjéről még egyszer annyit. Ki tudja miért, azt gondolják: rajtuk kívül senki sem emlékszik mondataikra és cselekedeteikre. Néhány év, sőt, olykor hónap vagy hét után mormolják unos-untalan zsolozsmáikat, melyeket talán maguk sem hisznek el.

Mesterházy Attila 2002 óta a T. Ház tagja. A tudományos világból érkező Mádl Ferencet nem támogatta (most éppen innen szeretne valakit), a rá öt esztendőre Szili Katalin sikeréért szorított. Ma elfogadhatatlannak tartott egy pártpolitikust. Vajon önmagát annak tartja?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.