Méltó a köztársasági elnöki posztra

Lezsák: Áder János pályafutása egy magyar ember története

Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló alelnöke szerdán a parlamentben, amikor az államfőválasztás előtt ismertette Áder János életrajzát azt mondta: Áder János méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen.

2012.05.02 10:43MTI

"Áder János mindig hű volt hazájához. Méltó a Szent István által megteremtett, több mint 1000 esztendős európai államiságunk XXI. századi eszményeinek képviseletére. Méltó Magyarország, a nemzet valamennyi polgárának képviseletére, méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen" - jelentette ki Lezsák Sándor.
   
Úgy fogalmazott: "Áder János pályafutása egy magyar ember története. Egy magyar emberé, aki egy vidéki kisvárosból, Csornáról - ahogyan arrafelé mondják, a Rábaköz fővárosából - indulva járja meg Győrt, Budapestet és Brüsszelt, s aki ma itt áll önök előtt, hogy Magyarország köztársasági elnökévé válasszuk. Tamási Áron-i fordulattal szólva, Áder János bejárta a rengeteget".
   
Hozzátette: Áder János volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek fel. 
   
"Olyan ember áll önök előtt, aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte" - mondta Lezsák Sándor.
   
Az államfőjelölt életrajzát ismertetve felidézte, hogy Áder János 1959-ben születetett, Csornán és Győrben tanult, majd 1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát cum laude minősítéssel, s szerzett e diplomával doktorátust. Hozzátette: Áder János nem a politikában kezdte pályafutását, először a főváros VI. kerületének lakásügyi osztályán, majd a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott.
   
Lezsák Sándor hangsúlyozta: Áder Jánost később, 1989-ben, az Ellenzéki Kerekasztal idején, majd 1990-től a magyar Országgyűlésben is egy sokat vállaló, de vállalásait mindig teljesítő emberként ismerték meg. "Olyan tagja, majd vezetője volt a Fidesz képviselőcsoportjának, aki mindig nyitott volt az érvekre, és sohasem ijedt meg a vitáktól. A legnehezebb helyzetekben is kész volt a végsőkig kitartani értékei és hitvallása mellett. Igazában, érveiben mindig volt olyan, amit érdemesnek tartottunk  megfontolni" - fogalmazott Lezsák Sándor, aki az 1990-es országgyűlési ciklusban az MDF politikusa volt.

Áder Jánost a rendszerváltó politikusok egyikének nevezte, aki részt vett a történelmi jelentőségű 1987-es lakiteleki találkozón, majd az 1989-es Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon is, ahol fontos szerepe volt a demokratikus választási rendszer kidolgozásában.
   
Felidézte, hogy Áder Jánost az első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben a Fidesz jelöltjeként választották országgyűlési képviselővé, és szülővárosában, Csornán háromszor lett egymás után egyéni országgyűlési képviselő. Hozzátette: Áder János részt vett az Országgyűlés Alkotmányügyi, Törvény-előkészítő és Igazságügyi bizottságainak munkájában, 1998-tól 2002-ig házelnökként dolgozott, majd 2009-ben az Európai Parlament tagjává választották.
   
Mint mondta házelnökként Áder János nemzetközi szintéren is erősítette Magyarország megbecsülését, uniós képviselőként és az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának alelnökeként pedig éppoly kitartó alapossággal, lelkiismeretesen dolgozott, mint minden korábbi megbízatásán.    
   
"Akik közelről ismerik, pontosan tudják róla, Áder János olyan ember, aki sosem a tisztségre jelentkezik, de mindig megfontoltan, alázattal, higgadtan és nagy körültekintéssel tesz eleget az általa vállalt feladatnak" - hangsúlyozta Lezsák Sándor, aki kiemelte azt is, hogy Áder János mellett mindig ott állt felesége, Herczegh Anita, akivel 27 éve megkötött házasságuk során négy gyermekük született.
   
Lezsák Sándor a parlamenti ülés elején köszöntötte Áder János államfőjelöltet és családtagjait, Kövér Lászlót, a köztársasági elnöki jogköröket gyakorló házelnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, Sólyom László volt köztársasági elnököt, Mádl Dalmát, a volt államfő özvegyét, Paczolay Pétert, a Alkotmánybíróság elnökét, Darák Pétert, a Kúria elnökét, valamint a hivatalban lévő és korábbi közjogi tisztségviselőket, az egyházak képviselőit, a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, az Európai Parlament magyar képviselőit, a diplomáciai testületek és a magyar nemzeti közösségek képviselőit.

Államfőválasztás - Áder János Fotó: MTI

 

Megkezdődött a szavazás

Megkezdődött az államfőválasztás szerdán a parlamentben, tíz óra után néhány perccel. A posztra az egyetlen jelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, akit a Fidesz-KDNP javasolt köztársasági elnöknek.

A képviselőknek 40 percük van, hogy a titkos szavazáson - az Országház Duna-parti folyosóján - leadják voksukat. A 11 óra 20 percig tartó szünet után a levezető elnök kihirdeti az eredményt. Ha a jelölt megkapta a parlamenti képviselők kétharmadának - 258 képviselőnek - az igen szavazatát, esküt tesz, majd beszédet mond a Házban.
   
Ha az első forduló eredménytelen volt, második kört tartanak, amelyben ugyancsak 40 percen keresztül szavazhatnak titkosan a képviselők. Az alaptörvény értelmében a második forduló alapján az a megválasztott köztársasági elnök, aki - tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára - a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha második kört kell tartani, és az eredményes volt, akkor azt követően tesz esküt, és mond beszédet a megválasztott köztársasági elnök.
   
Az ellenzékből a szocialisták és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független politikusok nincsenek az ülésteremben, az LMP és a Jobbik képviselői viszont jelen vannak.
   
Az MSZP már korábban jelezte, nem vesz részt az új államfő megválasztásában, képviselői a szavazólapot sem veszik fel. A szocialisták ezt azzal indokolták, hogy Áder János személyében pártpolitikus a kormányoldal államfőjelöltje.
   
Az LMP alapvetően nem bojkottálja a parlament munkáját, részt vesz az ülésen, a szavazólapokat viszont nem veszi fel, és nem ad le voksokat - mondta Jávor Benedek. A frakcióvezető szavai szerint erről azért döntöttek, mert a jelölési folyamatot abszurdnak tartják, ugyanis az LMP véleménye szerint az a megcsúfolása volt annak, ahogy egy köztársasági elnököt jelölni kellene. Hozzátette, azt viszont nem vonják kétségbe, hogy Áder János "ennek a burleszknek a végén" Magyarország jogszerűen megválasztott köztársasági elnöke lesz.
   
A Jobbik politikusai felveszik a szavazólapot, de nemmel voksolnak.

Államfőválasztás a parlamentben Fotó: MTI

 

Ádernak hatvan napja van az EP-mandátumról való lemondásra

Áder Jánosnak államfővé választása után hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, és lemondjon európai parlamenti (EP) mandátumáról.

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény szerint európai parlamenti képviselő nem lehet köztársasági elnök.
   
Az EP-képviselő mandátumának megállapításától, vagy az összeférhetetlen helyzet keletkezésétől, illetve annak a tudomására jutásától számított 60 napon belül köteles a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot megszüntetni, illetve megszüntetését kezdeményezni - olvasható a jogszabályban.     Áder János lemondásáról az EP elnökét kell, hogy tájékoztassa. Ezt követően az EP elnöke tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot (OVB) a mandátum megszűnéséről. Közben a jelölő szervezetnek, tehát a Fidesz-KDNP-nek közölnie kell az OVB-vel, hogy az EP-pártlistáról kivel kívánja az "üres" mandátumot betöltetni. Az OVB mindezek ismeretében adja ki a mandátumlevelet az új EP-képviselőnek, és erről tájékoztatja az EP elnökét.
   
Az Országgyűlés szerdán választ köztársasági elnököt. A posztra az egyetlen jelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP indulója.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. DK: Áder János nem Magyarország, hanem a Fidesz elnöke

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.