Felmentetnék, lemondatnák

"Cigányozott" Horváth László?

Jogvédők követelik, hogy Navracsics Tibor mentse fel a Heves megyei kormánymegbízottat.

2012.04.25 19:12MTI

Nyílt levélben szólítja fel a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen Horváth László Heves megyei kormánymegbízott felmentéséről, ugyanis egy bűncselekménnyel kapcsolatban nyíltan kiemelte az elkövetők roma származását - tájékoztatta a Másság Alapítvány szerdán az MTI-t.

A jogvédők közleménye szerint Horváth László múlt pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: "Ki kell mondani, hogy cigány család követte el a bűncselekmény-sorozatot."

A NEKI álláspontja szerint Horváth László kijelentése nemcsak a nemzetközi normákkal és a hazai jogszabályokkal áll ellentétben, hanem alkalmas volt arra, hogy a romaellenes közhangulatot fokozza, és arra is, hogy a romákkal szembeni szélsőjobboldali retorikához újabb adalékkal szolgáljon.

Mint írták, a NEKI kiemelten fontosnak tartja tisztázni azt a kérdést, hogy a kormánymegbízott kijelentése a kormány álláspontját tükrözi-e, azaz egy bűncselekmény esetében "ki kell mondani", milyen származású volt az elkövető, vagy ez csak Horváth László személyes véleménye.

A jogvédők szerint ha ez a kormánymegbízott egyéni álláspontja, felvetődik a kérdés, hogy alkalmas-e a hivatal betöltésére, illetve milyen lépéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy ez az eset ne ismétlődhessen meg. Különös tekintettel arra, hogy roma kisebbséggel szembeni társadalmi előítéletek és feszültségek Heves megyében fokozottan jelen vannak - hangsúlyozták.

A NEKI nyílt levelében továbbá azt kéri: a kormány nyilatkozatban határolódjon el a történtektől, jelezve ezzel, hogy az ilyen jellegű jog- és kisebbségellenes retorika nem lehet része a hivatalos magyar kormányzati politikának - zárul a közlemény.

A NEKI 1994-ben kezdte működését a Másság Alapítványon belül azzal a céllal, hogy olyan embereknek nyújtson konkrét jogi segítséget, akiket származásuk miatt ért jogsérelem. A NEKI főbb tevékenységei a diszkriminációellenes jogsegélyszolgálatának fenntartása, illetve stratégiai perek indítása diszkriminációs ügyekben, elsősorban a hazai roma kisebbség védelmében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.