"A vizsgálat megismétlésére nem kerül sor"

Felfüggesztette Esztergom ellenőrzését az ÁSZ

Felfüggesztette az esztergomi önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzetének helyszíni ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert az önkormányzati cégekkel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt nem tudta azt elvégezni.

2012.04.25 09:59MTI

Lingné Rajz Borbála tanácsos, az ÁSZ esztergomi ellenőrzési csoportjának vezetője elmondta: "a vizsgálat megismétlésére nem kerül sor. Mintavétellel 63 várost választottunk ki, ezeket vizsgálva alakítottunk ki észrevételeket a 304 magyar város gazdálkodásával kapcsolatban. Az eljárásokat Esztergom kivételével mindenütt sikerrel folytattuk le" - fűzte hozzá.
   
Az ÁSZ tájékoztatása szerint az önkormányzat az ellenőrzés alapjául szolgáló tanúsítványokat a kért határidőre, 2011. szeptember 30-ra nem küldte meg. A polgármestert ismételten felhívták az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére október 31-i határidővel.
   
Az önkormányzat az adatszolgáltatást a módosított határidőre sem teljesítette, ezért az ÁSZ elnöke az ellenőrzés felfüggesztéséről döntött, ugyanakkor nem fogadták el a polgármester észrevételét az eljárással kapcsolatban - közölte a számvevőszék.
    
Korábban az ÁSZ eljárást indított az önkormányzat ellen adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt, és kérte a polgármester felelősségének megállapítását.
   
Az eljárást Tatabánya jegyzője folytatta le, mert az eredetileg illetékes esztergomi jegyző összeférhetetlenséget jelentett be. A vizsgálatot a tatabányai jegyző február végén megszüntette. Határozata szerint: "a polgármester nem felelős az adatszolgáltatás elmaradásáért. Ugyanakkor (...) nem lehet megállapítani, hogy az elhúzódó ellenőrzési időszakban ténylegesen ki volt az adatszolgáltatásért felelős személy".
   
Az adatküldés megszervezése a jegyző feladata lett volna, aki gyedre ment, de előtte határidő-módosítást kért az ÁSZ-tól, majd a munkát az aljegyző vette át.
   
Tétényi Éva az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a kért összesítéseket azért nem tudták elküldeni, mert a száz százalékban önkormányzati tulajdonban álló, városüzemeltetési feladatokat ellátó Strigonium Zrt. a megadott határidőre nem szolgáltatott adatokat.
   
A zrt. vezérigazgatója, Arany Tamás erre reagálva kijelentette, hogy cége az önkormányzattól nem kapott hivatalos megkeresést az adatszolgáltatásra, ezért visszautasítja a polgármester állításait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.