A dolgok mögé néztünk

Mi történik a Schmitt-ügy árnyékában?

Amikor olyan szinten uralja a médiát egy ügy, mint a Schmitt Pál-botrány, érdemes megnézni, mi történik a háttérben. Nem összeesküvés-elméleteket szeretnénk táplálni, a kormánynak természetesen nem áll érdekében a köztársasági elnökkel kapcsolatos ügy kirobbantása, de az ilyen helyzetek mindig lehetőséget adnak arra, hogy az emberek csukott szemmel menjenek el más, igen fontos történések mellett. Pedig.

2012.03.29 14:55sabater - ma.hu

Rossz hírekkel indult március 29-e a kormány számára, és sajnos ebben a speciális helyzetben a kormányt valóban lehet Magyarországgal azonosítani. A gazdaság ugyanis továbbra is stagnál, sőt, erősen aggasztó jeleket mutat. Kezdődött a dolog azzal, hogy újabb rosszul sikerült állampapír-aukción kellett átesnie az Államadósság Kezelő Központnak; ez pedig ismét a forint eséséhez vezetett. Így a forint-euró árfolyam ismét megközelítette a 300 forintos szintet, a svájci frank árfolyama pedig csaknem 245 forintra ugrott.

Reméltük, hogy ezt követően jönnek jó hírek is, de nem: délelőtt ugyanis a Magyar Nemzeti Bank jelentette be, hogy magasabb inflációt vár idén, mint amit korábbi prognózisaiban jelzett, és ezen csak az energiaszektorra, a kereskedelmi üzletláncokra és a bankszektorra kivetett különadók kifutásával lehet majd változtatni. Ez azonban komoly bevételkiesést eredményezhet a költségvetésnek, amiről tudjuk, hogy mindig a közelgő megszorítások előjele, különösen egy olyan kényes helyzetben, mint a mostani. Az Európai Bizottság ugyanis csak akkor oldja fel a Magyarországra kivetendő jelentős mértékű támogatások felfüggesztését, ha hazánk meggyőző lépéseket tesz a költségvetési egyensúly megőrzésének érdekében. Nos, ezek a tendenciák éppen ellentétes irányba mutatnak, ráadásul a gazdasági növekedés is csak 0,1%-os lesz az MNB előrejelzése szerint, ami nem mondható éppen frenetikusnak.

Eközben Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára már be is jelentette az újabb adóemeléseket. Ezzel ugye a legfontosabb probléma – természetesen a lakosságra nehezedő terhek növekedés mellet –, hogy a gazdaságból kivont pénz tovább csökkenti a GDP-növekedés lehetőségét, illetve új munkahelyek teremtését is. Márpedig munkahelyek frontján sem állunk valami fényesen: a Nokia pont március 28-án kezdett neki a korábban már bejelentett elbocsájtási hullámnak, a telekommunikációs cég első körben 1200 embert eresztett szélnek, a második két hullám pedig további 100 embert érint. Hogy ne csak negatív hírekkel szolgáljunk, pontosan ugyanezen a napon avatták fel a kecskeméti Mercedes-gyárat, amely 30 milliárd forint állami támogatással 2500 embernek nyújthat majd új munkahelyet.

Rá is szorulunk. Húsz hónap alatt ugyanis 4500 munkahelyet sikerült teremtenie a kormánynak, ami a tíz évre ígért egymillióhoz képest egészen szánalmas mennyiség.  Természetesen mindez nem kizárólag a kormány hibája, hiszen a munkahelyek számának alakulása nagy mértékben függ a világgazdaságban végbemenő folyamatoktól, ugyanakkor nem mondhatnánk, hogy a kormány kiszámítható jogalkotással és vállalkozásbarát politikával mindent megtett azért, hogy nőjön a foglalkoztatottak aránya Magyarországon. A visszaható hatályú törvénykezés, a különadók, az államosítási hullám, a munkáltatói járulékok emelése és az igazságtalan adórendszer legalábbis nem ebbe az irányba mutatott.

Adóemelés, riasztó foglalkoztatottsági adatok, elbocsájtások és egy fontos nagyberuházás megtelepedése hazánkban: ez történik tehát a Schmitt Pál-ügy árnyékában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.