Megvádolta Rogánt a Jobbik

Andy Vajnáé lesz az V. kerületi iskola?

A Jobbik szerint Rogán Antal, Belváros fideszes polgármestere Andy Vajna kezére akar játszani egy V. kerületi 142 éves iskolaépületet, ami elfogadhatatlan.

2012.03.28 13:53MTI

Hegedűs Lorántné csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt erről. Emlékeztetett arra, hogy a kerület döntése szerint a Szent István Általános Iskolát összevonják egy másik iskolával és a Bazilika melletti épületet ki is ürítik. A Jobbik szerint bár az önkormányzat tagadja, a valódi cél az, hogy az iskolaépület ne lásson el önkormányzati feladatot és így eladható legyen.    

Hegedűs Lorántné hozzátette: a környéken lakók szerint ráadásul "nagyon valószínű", hogy az épület értékesítésére kiírt pályázatot Andy Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos fogja megnyerni és az övé lehet az iskola mellett álló ingatlan is. Bár még egyik épület pályázatát sem írták ki, mindkettő eladásából származó bevétel szerepel a kerület 2012-es költségvetésében a fejlesztési célú bevételek között - közölte.    

Az ellenzéki politikus felidézte: 2013-tól már nem lesz az önkormányzatok feladata az iskolák üzemeltetése és fenntartása. A nemzeti vagyonról szóló törvény módosítása értelmében pedig ha egy feladatot az állam az önkormányzatok helyett magához rendel, akkor az ehhez kapcsolódó vagyon is az államhoz kerül. Vagyis a Jobbik szerint "nagyon valószínű", hogy januártól az iskolák intézményként és vagyontárgyként is átkerülnek az államhoz a településektől - mondta.    

Hegedűs Lorántné kijelentette: az iskolák társasházzá nyilvánításával, illetve egyházi, vagy önkormányzati tulajdonú közalapítványi kezelésbe adásával meg lehetne akadályozni a kormányzat szándékát és meg lehetne menteni az iskolákat vagyontárgyként és intézményként is. Éppen ezért a Jobbik ezt az utat javasolja minden önkormányzat számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.