Reagált a Fidesz frakcióvezetője

Lázár: abból a kézből, amely akaszt, nem kell a kegy

Lázár János szerint joga van hozzá, hogy képviselje azt az ügyet, amelynek segítségével az Országgyűlés törvényes keretek között elégtételt ad az egész magyar népnek.

2012.03.22 15:45MTI

Ezt a Fidesz frakcióvezetője válaszolta Schiffer Annának, az LMP-s politikus, Schiffer András nagynénjének, aki korábban a kormánypárti politikushoz intézett nyílt levelében édesapja életútját felidézve arra jutott, Lázár Jánosnak szégyellnie kellene magát azért, ahogyan a Schiffer családról nyilatkozott.
   
Schiffer Anna a galamus.hu portálon csütörtökön közzétett nyílt levelében azt írta: "Id. Schiffer Pál lánya vagyok. Azé a Schiffer Pálé, aki Ön szerint rendszerműködtető volt." Hozzátette: édesapja valóban dolgozott, amikor dolgozhatott, és azt végezte, amit a rendszer engedett neki, abban a meggyőződésében, hogy amit tesz, azt a társadalmi többség érdekében teszi. Felidézte, hogy 1944-ben élete és családja élete árán is harcolt a fasiszta, náci uralom ellen, igyekezett megakadályozni a budapesti hidak felrobbantást. Letartóztatták, Dachauba hurcolták. Éppen hogy túlélte - írta, majd feltette azt a kérdést Lázár Jánosnak, hogy az ő nagyapja mit tett a pusztítás megakadályozásáért.
   
Schiffer Anna arról is írt, hogy apja 1946 és 1950 között kritikus bírálója volt Rákosi Mátyásnak, aminek következtében öt és fél évet ült börtönben, családja, öt gyermeke pedig kitelepítve, nélkülözve élte túl ezeket az éveket. Kitért arra, az apja meggyőződése volt, hogy az igazságtalan kapitalista rendszert és a szocializmus eszméjét megcsúfoló sztálini, rákosi diktatúrát a többség érdekében, a politikai hatalommal élő, és nem visszaélő rendszernek kell felváltania. Az általa áhított tisztességes, igazságos rendszer érdekében bizony gyakran került vitába vezető politikusokkal. A diplomatastátust ő is és családja is egy "humánusabb" börtönként élte meg - fogalmazott. "Hogy Apám mennyire vitte? Tisztességesen élt, és a jó parti helyett azt tartotta fontosnak, hogy a gyermekei is tisztességesek legyenek. Mi nem hoztunk szégyent rá!" - fogalmazott, majd úgy zárta Lázár Jánosnak címzett sorait: "Ön viszont, szégyellje magát!"
   
Lázár János válaszlevelében azt írta, egy korban, egy rendszerben élni nem választható, hanem adottság. "De egy rendszert, egy embertelen, kegyetlen, 200 ezer civilt elhurcoló, 70 ezer embert internáló, 60 ezer embert politikai okokból elítélő, százakat kéjesen legyilkoló rendszert létrehozni, irányítani, képviselni bizony választható; rendes ember abban szerepet nem vállal" - fogalmazott, hozzátéve: még úgy sem, hogy az újkori magyar történelem legvéreskezűbb hóhérjával levelezget, miközben mások, a rendes emberek, a megnyomorítottak félelemben élnek, vagy miként Wittner Mária, börtönben ülnek évtizedekig.

Hozzátette: Schiffer Anna édesapja ezalatt - ahogy Schiffer Anna nevezi: egy "humánus börtönben" - Oslóban és Bécsben képviselte nagykövetként a hazug rendszert, miután "elrendezték" 700 magyar ember kivégzését és több ezer legyilkolását. Ha ebben valaki mégis vállalja a szerepet, bizony nemcsak arra nem formálhat jogot, hogy későbbi korok, nemzedékek tiszteljék vagy megbecsüljék, hanem semmire - emelte ki a Fidesz frakcióvezetője.   
   
Lázár János hangsúlyozta: az ő családja nem szorul magyarázkodásra, ezért is van joga ahhoz, hogy  Schiffer Anna "felmenőinek elmaradt bocsánatkérése helyett" képviselje azt az ügyet, amelynek segítségével az Országgyűlés törvényes keretek között adhat elégtételt az egész magyar népnek.
    
Mint írta, abból a kézből, amely akaszt, nem kell a kegy, és nem kell az igazság látszata sem. Ezért nem tartotta és tartja hitelesnek azt a javaslatot, amelyet Schiffer Anna rokona az Országgyűlés elé terjesztett - anélkül, hogy azokról is szólt volna, akik a rendszert működtették.
   
"Nekem nincs szégyellnivalóm. Néhai Szakasits Árpádnak és néhai Schiffer Pálnak viszont lenne. Sem 1965-ig, sem 2001-ig nem kértek bocsánatot a szégyenért, amit elkövettek" - fogalmazott Lázár János, aki azt kérte Schiffer Anna "látogasson el a Terror Háza Múzeumhoz, az áldozatok falához egy főhajtásra, és mondjon el egy imádságot".

   

Az LMP választ vár a javaslatukat nem támogató képviselőktől

Az LMP levélben fordul azokhoz az egyéni mandátumot szerzett országgyűlési képviselőkhöz, akik nem támogatták az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatuk tárgysorozatba vételét.
   
Hajdu Mária, a párt választmányi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: területi szervezeteik a Schiffer András által beterjesztett javaslat tárgysorozatba vételét február 20-án elutasító egyéni országgyűlési képviselőket keresik fel.
   
A még a héten kiküldött levélben a többi közt arra várnak választ: a képviselő miért akadályozta meg az állambiztonsági múlt megismerésének lehetőségét, és miért tartja fontosnak, hogy zsarolható politikusok rendelkezhessenek a magyar múlt megismeréséről.
   
Hajdu Mária megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesznek több mint húsz évvel a rendszerváltás után sincs koncepciója arról, mit kellene tennie a törvényhozásnak az aktanyilvánosság ügyében. Szerinte, ha az iratok nem lesznek nyilvánosak, azt kell feltételezni: a magyar politikai elit hazudik arról, hogy mit csinált a rendszerváltás előtti években.
   
Az európai kultúra alapja, hogy az árulás nem elfogadható - fejtette ki a tájékoztatón Kukorelly Endre országgyűlési képviselő, aki maga is a megfigyeltek között volt, hozzátéve: a kérdés tisztázásában huszonkét éves késésben van a magyar politikai elit.
   
Moldován László VII. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő azt kifogásolta, hogy bár a Katalizátor Iroda nevű szamizdat kiadó tagjaként egészen biztosan a megfigyeltek között volt egykor, többszöri érdeklődésére mindig azt a választ kapta, hogy nincs róla akta. Így máig nem tudja, ki és mit jelentett róla.

Fidesz: a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a teljes megoldás

A Fidesz szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága lesz az az intézmény, amely teljes megoldást hozhat a kommunista múlt igazi bűnöseinek megnevezésében, miközben az LMP javaslata csak félmegoldás, ami éppen a lényegről tereli el a figyelmet - erről Mátrai Márta és Cser-Palkovics András fideszes országgyűlési képviselők beszéltek csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Cser-Palkovics András az LMP-nek az ügyben tett javaslatát félmegoldásnak nevezte, ami pont a lényegről terelné el a figyelmet, és érthetetlennek tartotta, hogy miért nem szándéka az LMP-nek a kommunizmus rendszerének valódi  működtetőit is felelősségre vonni. Szerinte ugyanakkor a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az az intézmény, amely a kérdést teljes egészében képes kibontani és szakmai alapon, tudományos igénnyel tudja megállapítani azt, ami az elmúlt 22 évben nem történhetett meg, hogy kik az igazi bűnösök ebben a tekintetben. Mint mondta: a bizottság foglalkozni fog a kommunista vezetők felelősségre vonásával, a pártvagyonnal kapcsolatos kérdésekkel ugyanúgy, mint a kommunista vezetők politikai aktivitásával, valamint válaszokat adhat az erőszakszervezetek, illetve a Belügyminisztérium működésére, és ezen belül az ügynökkérdésre is.
   
Emlékezetett arra, hogy a Fidesz-KDNP frakció felkérésére a kormánynak május 15-ig kell elkészítenie a bizottságról szóló javaslatot, amely kiterjed majd az intézmény működésére, az ott dolgozók létszámára is.
   
Mátrai Márta hangsúlyozta: a Fidesz képviselőcsoportja rendkívül fontosnak tartja a múlt feltárását, az igazi bűnösök megnevezését, a következtetések levonását, a kommunisták uralma alatt elkövetett bűnök megismerését, az elkövetők megnevezését és a jogi felelősségre vonást is.
   
Hozzátette: a kormány és a Fidesz-frakció elkötelezett helyes és helytelen, jó és rossz tisztázásában, mert meggyőződésük, hogy a szilárd rend, az alkotmányosság alapját csak így lehet megteremteni.
   
Mátrai Márta szerint el akarnak oszlatni egy tévhitet, ugyanis a Fidesz nem csak az ügynökkérdést akarja tisztázni, ez a munkának csak egy része lehet.
   
Cser-Palkovics András közölte: egy másik tévhitet is el akarnak oszlatni, ugyanis álságosnak és hazugnak tartják azokat a kijelentéseket, miszerint a Fidesz nem akarja tisztázni ezt az ügyet, és egyedül az LMP-nek fontos ez a kérdés.  Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-nek köszönhetően lett olyan alaptörvénye Magyarországnak, amely elítéli a kommunizmus rémtetteit és lehetővé teszi a hazug rendszer működtetőinek felelősségre vonását.
   
Mátrai Márta kiemelte: az első Orbán-kormány hozta létre az átvilágító bíróságot, amely bírákat, ügyészeket, közéleti szereplőket mintegy tízezer embert világított át, de 2002-ben a szocialista kormány hatalomra kerülésével a bírák munkáját gyakorlatilag megszüntették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.