Megköszönte a 14 év együttműködést

Kóka János elbúcsúzott az MSZP-frakciótól

Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője hétfőn megköszönte az MSZP-frakciónak a 14 év együttműködést; Kóka János erről budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, miután részt vett a volt koalíciós partner képviselőcsoportjának ülésén.

2008.05.05 12:02MTI

A liberális politikus beszámolt arról, hogy az SZDSZ-frakció ezt megelőzően hétfőn a konstruktív ellenzéki magatartásforma alapszabályait tárgyalta meg. Kóka János kiemelte: a jövőben úgy szeretnének politizálni, hogy a parlament és a demokratikus intézményrendszer működése megmaradjon, ugyanakkor nem fogadják el automatikusan a kormányzati interpellációkat vagy törvényjavaslatokat. Mint elhangzott, az SZDSZ megszavazza a kormányzati napirendet, ha azzal szemben nincs érdemi kifogása, és ugyanez lesz érvényes a bizottsági munkára is, a szakpolitikai vitákban viszont a frakció véleményét képviselik.

Kóka János azt is elmondta, hogy ezentúl hétfőnként a frakcióülésen hozzák meg a döntést arról, milyen interpellációkat támogatnak. A törvényjavaslatokat a liberális pártelnök-frakcióvezető két csoportra bontotta. Azokat, amelyeket még a közös kormányzati együttműködés során fogadtak el, továbbra is támogatni kívánják, a többinél a javaslat tartalma és nem annak eredete alapján döntenek arról, megszavazzák vagy sem. A liberálisok a jövőben a bizottsági szavazásokkor nem alkalmazzák az automatikus felhatalmazások rendszerét.

(Eddig az SZDSZ-es képviselők megbízhatták szocialista társaikat, hogy voksoljanak a nevükben a bizottságokban.) A liberális párt egyúttal megszigorítja frakciószabályzatát: képviselőinek lehetőség szerint teljes létszámban részt kell venniük a parlamenti munkában, a bizottságokban és az ötpárti egyeztetéseken. Az MTI kérdésére Kóka János egyelőre nem tudta megmondani, milyen szankciókkal sújtják azokat a képviselőket, akik nem tartják be a megszigorított szabályzatot. Hozzátette: ennek kereteit a következő hetekben dolgozzák ki. A politikus kitért arra, hogy az SZDSZ olyan politikát szeretne támogatni, amely Magyarország javát, a növekedést és a munkahelyteremtést segíti.

Mint fogalmazott, pártja nem a megszorításokban érdekelt, ugyanakkor szeretnék takarékosabbá tenni az államot. Kóka János szerint szükség van a közteherviselés átalakítására, az adóreformra és az adócsökkentésre, és elképzelhetőnek tart egy ötpárti megegyezést az adórendszer átalakításáról. Az immár ellenzéki pártelnök-frakcióvezető azt is bejelentette, hogy a jövőben nem tartanak kétpárti politikai egyeztetést. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem gondolkodnak a koalíció újrakötésén.

Dióssy László, a környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkára kapcsán (aki liberális politikus létére marad a posztján) Kóka János megjegyezte: az új miniszter (Szabó Imre) dönti el, igényt tart-e azoknak a szakmai munkájára, akik a tárcánál dolgoztak, és korábban az SZDSZ jelölte őket tisztségükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.