Orbán-beszéd, Milla-tüntetés és Békemenet

Március 15. - Rendezvények a nemzeti ünnepen

A budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei.

2012.03.13 15:48MTI

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentnél beszél majd, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az LMP és a DK szintén a fővárosban, az MSZP pedig Esztergomban ünnepel. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elől újabb Békemenet indul majd, és Milla-tüntetés is lesz Budapesten, a Szabad sajtó útján.
   
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szerda délután az Országház Kupolatermében Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint más állami kitüntetéseket.
   
Március 15-én, csütörtökön az állami ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik a zászlófelvonással. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép például a Honvéd Táncegyüttes.
   
A Magyar Nemzeti Múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ahol egész nap családi programok várják az érdeklődőket.
   
Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, amelynek ideje alatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete.
   
Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre: az egyik kettő órakor a Nyugati térről, a másik fél kettőkor a Várból.
   
A Kossuth téren három órakor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A szónoklatok után ünnepi koncertet tartanak a téren.
   
Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes az idei nemzeti ünnepen Veszprémben mond beszédet, Harrach Péter, a kereszténydemokraták parlamenti frakcióvezetője pedig az isaszegi és a váci ünnepségen vesz részt.
   

Az MSZP Esztergomban tartja központi ünnepségét. Török Zsolt szóvivő a helyszínválasztást a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás tevékenységével indokolta, mondván, az előző városvezetés, illetve a kormányoldalnak a jelenlegi független polgármester munkáját ellehetetlenítő magatartása a Fidesz-kormányzás jelképe. A szocialisták rendezvényén beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök és Lukács Zoltán, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke is.
   
A Jobbik - a korábbi évekhez hasonlóan - a fővárosi Deák Ferenc téren tartja ünnepi megemlékezését. A délután fél négykor kezdődő rendezvényen beszédet mond Vona Gábor pártelnök, valamint Szegedi Csanád, Balczó Zoltán és Gyüre Csaba alelnökök. Az ünnepség végén az érdeklődők ingyenes P. Mobil-koncerten vehetnek részt.
   
Az LMP politikusai és aktivistái délután negyed kettőkor a Pilvax közben gyülekeznek a népszavazási kitelepülő szettekkel, amelyek az ünnep alkalmából kokárdadíszítést kapnak. A helyszínen Vágó Gábor kampányfőnök mond ünnepi beszédet, majd az LMP-sek elindulnak az utcákra, terekre aláírásokat gyűjteni.
   
A Demokratikus Koalíció (DK) központi ünnepsége délután két órától az V. kerületben, az Egyetem téren lesz, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő.
   
A nap folyamán újabb Békemenet is indul a Kossuth Lajos térre. A menet tagjai az MTA elől indulnak, és a Parlament előtt tartandó központi rendezvényre vonulnak át. Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet Magyarországért Egyesület egyik alapítója korábban azt mondta: azokat hívják, akik január 21-én részt vettek az első Békemeneten, és azt kérte, hogy "hozzanak magukkal még egy embert". Közölte azt is, hogy több ezren érkeznek Lengyelországból a március 15-i ünnepségekre. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét.
   
Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szerveződés délután három órától szintén Budapest belvárosában, a Szabad sajtó úton tart tüntetést. Hétfőn a Libération című francia baloldali lapban a március 15-i budapesti Milla-tüntetésen való részvételre szólítottak fel ismert francia értelmiségiek. "2012. március 15-én a magyar demokratákkal leszünk, hogy leküzdjünk egy olyan bajt, amely tragikusan fenyegeti Európát" - fogalmaztak az aláírók a közleményükben, amelyet "Mindenki Budapestre március 15-én" címmel tettek közzé a lapban. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár erre reagálva úgy fogalmazott, hogy a magyar ellenzék és holdudvara "gyűlölködő csetepatét kíván csinálni" a március 15-i nemzeti ünnepből. Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő pedig úgy értékelt: "folytatódik a nemzetközi baloldal támadása az ország ellen".

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) délután fél öttől az V. kerületben, a Petőfi-szobornál a 70 évvel ezelőtt tartott, háborúellenes, antifasiszta tüntetésről emlékezik meg. A rendezvényen Jánosi Katalin, Nagy Imre egykori miniszterelnök unokája és Hanti Vilmos, a szövetség elnöke szólal fel.
   
Megemlékezéseket tartanak Budapest kerületei is. A II. kerületben, a Gábor Áron-emlékműnél tíz órakor beszédet mond Láng Zsolt fideszes polgármester, parlamenti képviselő és párttársa, a szintén országgyűlési képviselő Gulyás Gergely. A Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren szintén tíz órától Kocsis Máté (Fidesz) polgármester tart szónoklatot. A XVII. kerületben, az 513. utcai Honvédsíroknál tíz órától az önkormányzat vezetői, köztük Riz Levente fideszes polgármester, koszorúznak, majd beszédet mond Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező. A XXII. kerületben, a nagytétényi Zambelli-emléktáblánál Szabolcs Attila, a kerület fideszes polgármestere és Németh Zoltán fideszes parlamenti képviselő szól az egybegyűltekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.