Folytatódnak a kötelezettségszegési eljárások?

Ma döntenek Brüsszelben: mi vár még Magyarországra?

Döntést hoz az Európai Bizottság ma tartandó, szokásos heti ülésén Viviane Reding alelnök hétfői közlése szerint arról, hogy a magyar válaszok ismeretében leállítja-e a januárban Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat vagy folytatja azok valamelyikét.

2012.03.07 07:30MTI

Az uniós szabályozás szerint a kötelezettségszegési eljárás három fokozatból áll, de bármikor leállítható, amikor a végrehajtó testület azt állapítja meg, teljesültek azok a feltételek, amelyek révén az érintett tagország szabályozása összhangba kerül az uniós joggal. A jogsértési procedúrák több mint 90 százaléka nem jut el a harmadik fázisba, az Európai Bíróságon folytatandó per szakaszába.
   
A Magyarország elleni eljárások azzal kezdődtek, hogy január 17-én a bizottság úgynevezett figyelmeztető levelet küldött a kormánynak, egy hónapos (sürgősségi) válaszadási határidővel. Három eljárást indítottak, ezek egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másik a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozik, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségét érinti.
   
A kormány a megadott határidőre, február 17-én megküldte válaszait Brüsszelbe. Ezek értékelése fejeződik be szerdára, és az uniós végrehajtó testület kollektívája az elemzés alapján hoz döntést arról, milyen lépéseket tegyen az egyes eljárások esetében.
   
A bizottság három lehetőség közül választhat. Egyfelől megállapíthatja, hogy az eljárás leállítható, mert a magyar szabályozás a válaszban jelzett lépéseknek köszönhetően összhangba kerül az uniós joganyaggal. Másfelől dönthet úgy, hogy az adott eljárást a következő, második szakaszba lépteti, mert nem tartja elegendőnek a szabályok megsértésének orvoslására kilátásba helyezett intézkedéseket. Ez esetben úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld a magyar hatságoknak. Harmadik lehetőség pedig az, hogy a bizottság egyelőre sem a leállításról, sem a folytatásról nem határoz, hanem pótlólagos információkat kér a tervezett intézkedésekről.
   
Brüsszeli bizottsági források előzetesen azt jelezték, hogy várakozásaik szerint lesz olyan eljárás, amelynek esetében a testület nem a leállítás mellett dönt majd, mert a fenntartások egy része továbbra is fennáll.
   
A három kötelezettségszegési eljárás mellett a bizottság - szintén januárban - tájékoztatást kért a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban is. Az ezekre vonatkozó feleleteknek az értékelése is napirenden lesz szerdán, és bizottsági utalások szerint várhatóan ezt a témát sem zárja le a testület.
   
Szintén nem az eljárások keretében, de azokhoz időzítve további információkat kért Neelie Kroes informatikai biztos is a médiatörvénnyel kapcsolatban. A magyar kormány ezeket is igyekezett megválaszolni, és a téma szintén része a heti ülésen tárgyalandó csomagnak.
   
A kötelezettségszegési eljárások témájában születendő európai bizottsági döntések bejelentése ma déltájban várható Brüsszelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.