Enyhítés, felmentés

Az utolsó szó jogán még egyszer megszólalt a fekete sereg

Az utolsó szó jogán többnyire felmentésüket, vagy az első fokon hozott ítélet enyhítését kérték a "fekete seregként" emlegetett bűnszervezet tagjai csütörtökön, ügyük másodfokú tárgyalásán a Debreceni Ítélőtáblán.

2012.03.01 13:35MTI

Balla Lajos tanácsvezető bíró a korábbiakhoz hasonlóan rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megtartott tárgyalási nap kezdetén felolvasta a kilencedrendű vádlott levelét, amelyben visszavonta a nyomozati szakban tett vallomását.

A bűnszervezetben elkövetett emberölési kísérlet és más bűncselekmények - egyebek mellett zsarolás, csalás, prostitúcióra kényszerítés, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés - miatt indult büntetőügyben a csaknem harminc vádlott hosszabb-rövidebb időtartamban fejtette ki álláspontját az utolsó szó jogán.

Legtöbbjük határozottan tagadta, hogy bűnszervezet működésében részt vett volna.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság a "fekete sereg" szökésben lévő fejét, Magyar Róbertet tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre, 28 társának többségét másféltől tizenöt évig tartó fegyházra, illetve börtönbüntetésre ítélte, két vádlottat próbára bocsátott, kettőt felmentett a bűncselekmény elkövetése alól.

Sódor István fővárosi fellebbviteli főügyész a hétfői perbeszédében lényegében fenntartotta az elsőfokú eljárásban tett indítványát, de az elsőrendű vádlott ítéletén kívül gyakorlatilag az összes vádlott esetében a fegyházban, illetve börtönben letöltendő szabadságvesztés időtartamának növelését, valamennyi esetben a bűnszervezetben történő elkövetés megállapítását indítványozta.

A keddi tárgyaláson Balla Lajos bíró bejelentette, hogy a szökésben lévő Magyar Róbert levelet juttatott el édesanyján keresztül az ítélőtáblához. Az elsőrendű vádlott védője bizonyítási indítványként terjesztette elő a levélben foglaltakat, erről csütörtök délután dönt a büntetőtanács.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.