Martonyi megmondta

Koszovó nem maradhat "sötét lyuk"

Koszovó nem maradhat "sötét lyuk", az országot közelíteni kell az unióhoz - hangoztatta Martonyi János magyar külügyminiszter, Enver Hoxhajjal, a koszovói külügyek irányítójával hétfőn Brüsszelben folytatott kétoldalú megbeszélésén.

2012.02.27 18:14MTI

Mint Martonyi a találkozóról magyar újságíróknak beszámolt, koszovói részről hangoztatták: Pristina reméli, hogy az EU úgy dönt, megvalósíthatósági tanulmányban térképezi fel az EU-koszovói stabilitási és társulási megállapodást célzó tárgyalások megkezdésének lehetőségét.

Mind erről, mind Szerbia EU-tagjelölti jogállásának megadásáról kedden döntenek hivatalosan az EU-országok külügy-, illetve európai ügyi miniszterei, az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva.

E tanácsi formáció illetékes az EU-bővítési kérdésekben, amelyeket az uniós igyekszik a hagyományos külpolitikai kérdésektől valamelyest elkülönítve kezelni. A magyar külügyminiszter - több uniós minisztertársával egybehangzóan - úgy vélekedett, hogy kedden a szerb tagjelölti státussal egyetértő állásfoglalás születik. Azt is valószínűsítette, hogy elhatározzák a fent említett megvalósíthatósági tanulmány elkészítését Koszovóval kapcsolatban.

Martonyi János megjegyezte: ha vannak is bizonyos fenntartások Belgráddal szemben, az a domináns vélemény, hogy e fenntartásokat nem kell összekapcsolni a tagjelölti státus kérdésével.

A magyar diplomácia irányítója szerint nem lenne szerencsés, ha az EU újabb és újabb feltételeket támasztana Szerbiával szemben. Múlt pénteken Szerbia és Koszovó között megállapodás jött létre a regionális és nemzetközi tanácskozásokon való koszovói részvétel mikéntjéről, valamint a szerb-koszovói "elválasztó vonal" integrált ellenőrzéséről. Ez a megállapodás annak az uniós elvárásnak a teljesítési szándékát tükrözi Belgrád részéről, hogy Szerbiának rendeznie kell szomszédsági kapcsolatait, normalizálnia kell viszonyát a tőle elszakadt Koszovóval.

A szíriai helyzetet illetően - amelyet szintén megvitattak hétfőn az uniós külügyminiszterek - Martonyi János elmondta: a legtöbb uniós ország egyelőre azon az állásponton van, hogy fenn kell tartania diplomáciai képviseletét Szíriában.

Egyetértettek, a képviseletek személyzetének esetleges hazahívására vonatkozó tervekről egyeztetni fognak egymással az EU-tagállamok. Napirenden szerepelt a hétfői brüsszeli külügyminiszteri ülésen a belső ellenzéket elnyomó fehérorosz rezsimmel szembeni uniós szankciók megszigorításának kérdése is.

Információk szerint a hétfőn előterjesztett szövegtervezettel szemben Lettországnak és Szlovéniának kifogásai voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.