Az ok egyelőre ismeretlen

Gyurcsány kezdeményezi Medgyessy utazó nagyköveti megbízásának visszavonását

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök május 31-i hatállyal kezdeményezi Medgyessy Péter utazó nagyköveti megbízásának visszavonását - közölte a kormányszóvivői iroda szerda este az MTI-vel.

2008.05.01 08:00MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök május 31-i hatállyal kezdeményezi Medgyessy Péter utazó nagyköveti megbízásának visszavonását - közölte a kormányszóvivői iroda szerda este az MTI-vel.

A miniszterelnök hivatalában fogadta Medgyessy Pétert és megköszönte hivatali elődjének Magyarország nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért végzett tevékenységét - olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek a megbízás visszavonásának okával kapcsolatos érdeklődésére a közleményben foglaltakhoz semmit sem kívánt hozzátenni.

A kormány 2004. október 6-án döntött Medgyessy Péter utazó nagyköveti kinevezéséről; akkori bejelentés szerint feladata az lett, hogy a gazdasági élet nemzetközi szereplőivel (így az OECD-vel és az európai uniós intézményekkel), valamint tudományos és szakmai szervezetekkel tartsa a kapcsolatot.

Megbízása visszavonásának kiváltó oka nem ismert, az viszont tény, hogy Medgyessy Péter az elmúlt időszakban több alkalommal is kritikát fogalmazott meg a médiában a kormány működésével és Gyurcsány Ferenc személyével kapcsolatban.

Éppen négy héttel ezelőtt például, az ATV-nek nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő ma már "több konfliktust és problémát okoz, mint amennyit megold, és ha ez igaz, akkor ennek a konzekvenciáit le kéne vonnia".

"Nagyon nehéz elképzelni, hogy ez a koalíció meg tudja nyerni a választásokat 2010-ben, függetlenül attól, hogy Gyurcsány lesz a miniszterelnök vagy sem" - jelentette ki, és hozzátette: "az, hogy milyen arányú lesz a másik oldal győzelme, attól függ, milyen szocialista miniszterelnök lesz".

Az ellenzék az utazó nagyköveti feladat költséges volta miatt több alkalommal is megfogalmazta bírálatát. A kormányszóvivői iroda két évvel ezelőtti tájékoztatása szerint 2005 év végéig 39 millió forintot költött az állam.

Eredetileg 79 milliót különítettek el a költségvetésben erre a feladatra tizenöt hónapra. A megmaradt összeg visszafolyt az államkasszába. 2006-ra 29 millió forintot hagytak jóvá a kiadásokra; ez fedezi két szakértő és egy titkárnő bérét, és az egyéb kiadásokat.

Medgyessy Péter utazó nagyköveti munkájáért nem vesz fel fizetést - közölték akkor. Legutóbb, ez év januárjában, Ágh Péter fideszes politikus kérte a tavalyi utazások tételes elszámolását, azt, hogy a 12 millió forintot felemésztő külföldi utak következtében milyen fejlesztések, beruházások valósultak meg Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.