Kormányzati negyed: január közepén lesz eredmény

2008. január 16-án kiderül mi lesz a kormányzati negyed sorsa

A kormányzati negyedre kiírt versenypárbeszédes közbeszerzési eljárás eredményhirdetése 2008. január 16-án lesz - közölte az MTI-vel a KVI koordinációs iroda szombaton.

2007.12.29 10:36MTI

 

A közlemény szerint a csütörtöki beadási határidőig a KÉSZ Közép-Európai Építő Kft. és az Europolis Real Estate Management Kft. konzorciuma tett ajánlatot a kormányzati épületegyüttes felépítésére és 25 éven át tartó üzemeltetésére kiírt pályázatra.

Csütörtökön Görözdi György miniszterelnöki megbízott még azt közölte az MTI-vel, hogy még két konzorcium tehet ajánlatot. Akkor még versenyben volt a Wallis-vezette konzorcium is, amelynek tagja volt a Strabag AG és a WPR Sec Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is ajánlatot tett. A megbízott csütörtökön még azt ígérte, hogy szombaton eredményt hirdetnek a tenderen.

A szombati közlemény szerint a szerződést a végső ajánlat benyújtásától számított 30 napon belül köthetik meg a felek, addig már csak a bíráló bizottság munkája van hátra. A testületnek most azt kell ellenőriznie, hogy a beadott megoldási javaslat és végleges ajánlat mindenben megfelel-e az érvényességi kritériumoknak.

A kormányzati negyed - 180 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes, amely a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek (minisztériumnak) helyet adna - 2009 végére épülne meg a kormány 2007. május 11-iki határozata szerint a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen. A beruházás 2007-es jelenértéken számított maximális költsége 142,5 milliárd forint lehet. Ebben az összegben benne van az építés valamint a 25 éves üzemeltetés és karbantartás költsége is.

A kormányzati elképzelések szerint az új kormányzati negyed működtetése - a jelenlegi épületekhez mérten jobb infrastruktúrával - évi 8,5 milliárd forintba kerül, a mostani 13 milliárdhoz képest. Ez a 4,5 milliárdos megtakarítás az átköltözéssel azonnal jelentkezik. A jelenlegi kormányzati épületek értékesítési stratégiájának kidolgozása azt követően kezdődik, hogy megkötötte a KVI az új negyed kivitelezési-működtetési szerződését. A meglévő épület-vagyon jelenlegi becsült értéke 103 milliárd forint.

Augusztusban hirdették ki, hogy Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát 2 milliárd forintos ajánlatukkal. A második helyen a Finta és Társai Építész Studió Kft., míg a harmadikon az Artonic Design Kft. - Szőkedencsi Géza vezetésével - végzett. A beérkezett 17 pályamunka közül a nem díjazottakat is megvásárolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság: tíz tervet egyenként 1,5 millió, míg kettőt 3 millió forintért.

A nyertes pályamunkát "zöld" épületnek minősítette Sylvester Ádám, a bíráló bizottság társelnöke, amelynek tervezői szembenéztek a jövő kihívásával, és környezettudatos, fenntartható működést választottak. Az épület emellett az átlátható struktúra a modern demokrácia építészeti leképződése - jellemezte a tervet a társelnök.

Maga az épület kevés energiát használ, mivel olyan levegő-keringetést alakítanak ki benne, amely fűtésre és hűtésre a talaj hőjét használja, az elhasznált levegőben lévő meleget pedig a friss levegő előmelegítésére használják.

Az előzetes értékelések szerint augusztusban még nyolc pályázót minősítettek alkalmasnak arra, hogy ajánlatot tegyen a negyed megépítésére. Ezek:

1. WALLIS Ingatlan Fejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. - STRABAG AG WPR SEC Ingatlanfejlesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

2. Duna Sétány Székház Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft. - TriGránit Management Ingatlankezelő és Hasznosító Kft.

3. Europolis Real Estate Asset Management Vagyonkezelő Kft. - KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft.

4. Magyar Építő Zrt. - HUNÉP Universal Építőipari Zrt. - VEGYÉPSZER Építő és Szerelő Zrt.

5. HÉROSZ Építőipari Zrt. - Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt.

6. Merkantil Ingatlanlízing Zrt. - Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt.

7. Infopark Fejlesztési Zrt.

8. SERVICIOS DE EXCAVACIONES, S.A. IRIDIUM Concersiones de Infraesructuras, S.A. Caja de Ahorros de Valencia, Castellón y Alicante, Bancaja

A cégekkel az ajánlatkérő szeptemberben kezdte meg a tárgyalást.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.