Nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

Schmitt Harley Davidsonnal jár, Orbán kevesebb könyvet adott el

Nem változott jelentősen a köztársasági elnök vagyoni helyzete, megválasztása óta is ugyanabban az öt ingatlanban van részesedése, emellett megtartotta Harley Davidson motorját is.Nem módosult jelentősen az elmúlt egy évben Orbán Viktor kormányfő vagyoni helyzete sem; egyedül a könyvkiadásból származó eseti jövedelme változott, amely viszont nagy mértékben csökkent.

2012.02.01 07:29MTI

Schmitt Pál államfő kedden este nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján. A dokumentumból kiderül, nem változott jelentősen a köztársasági elnök vagyoni helyzete, megválasztása óta is ugyanabban az öt ingatlanban van részesedése, emellett megtartotta Harley Davidson motorját is.
   
Az Országgyűlés 2011 júliusában foglalta sarkalatos törvénybe, hogy - a parlamenti képviselőkhöz hasonlóan - a köztársasági elnöknek is évente kell vagyonnyilatkozatot benyújtania, szemben a korábbi szabályozással, amikor az államfőknek csak megbízatásuk kezdetekor, megszűnésekor és félidejében kellett beszámolniuk anyagi helyzetükről.     Schmitt Pál a február 1-i határidő előtt közzétett vagyonnyilatkozatában ugyanúgy három II. kerületi, 195 és 320 négyzetméter közötti lakóház felének tulajdonjogát, valamint egy eltartási szerződéssel szerzett V. kerületi, 68 négyzetméteres lakás 50 százalékát, továbbá egy 1971-ben épített, 35 négyzetméteres Lupa-szigeti üdülő felét tüntette fel, mint korábbi nyilatkozataiban.    

A köztársasági elnök megtartotta 1998-ban vett Harley Davidson motorját, vagyonnyilatkozatában emellett hivatali juttatásai között feltüntette elnöki rezidenciáját, a Terrorelhárítási Központ által biztosított személygépkocsi-használatot, valamint az ingyenes mobiltelefon- és internetszolgáltatást is.     Az államfő két évvel ezelőtt 4 millió forint és 130 ezer euró pénzintézeti számlaköveteléssel rendelkezett, ami mára 7 millió forintra és 27 ezer euróra csökkent.    

Schmitt Pál havi tiszteletdíja 2012-től a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresének felel meg, emellett kétszeres olimpiai bajnokként havi 243.600 forint életjáradékot kap a Magyar Olimpiai Bizottságtól, amit 2011-ben a Külügyminisztériumtól utalt, összesen 853 ezer forintos kiküldetési napidíj egészített ki.

Nem változott jelentősen Orbán Viktor vagyona

Nem módosult jelentősen az elmúlt egy évben Orbán Viktor kormányfő vagyoni helyzete; egyedül a könyvkiadásból származó eseti jövedelme változott, amely viszont nagy mértékben csökkent - derül ki a miniszterelnöknek a tavalyi évet tükröző vagyonnyilatkozatából, amelyet keddről szerdára virradó éjszaka tettek közzé az Országgyűlés honlapján.
   
A dokumentum szerint Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Ezen túlmenően a miniszterelnök feltünteti 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5.035 négyzetméter belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Értékpapírban, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása és autója továbbra sincs a politikusnak. A házastársával közös számlán csaknem ugyanannyi pénz van, mint egy évvel ezelőtt, amikor legutóbb nyilatkozott vagyonáról Orbán Viktor: akkor 968 ezer forintot tüntetett fel, most kevéssel több, mint egymillió forintot. Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része.
   
Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel a Miniszterelnökségtől kapott törvény szerinti javadalmazását és képviselői fizetését. A Fidesz-elnöki fizetését határozatlan ideig felfüggesztette.
   
Míg mindemellett 2010-ben volt 6,3 millió forint könyvkiadásból származó eseti jövedelme is, addig 2011-ben ez 248 ezer forintra csökkent.

Képviselő kormánytagok: változatlan ingatlanviszonyok

Ugyanannyi ingatlanjuk van az országgyűlési képviselő kormánytagoknak, mint egy évvel ezelőtt - derül ki a szerdára virradó éjszaka közzétett, a 2011-es évet bemutató vagyonnyilatkozatokból. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly növelni tudta takarékban elhelyezett megtakarítását, Navracsics Tibor pedig összességében csökkentette tartozásait. A miniszterelnök-helyettesnek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is volt havi jövedelme a Heti Választól.
   
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek továbbra is egy budakeszi ház szerepel a nevén - felerészben -, és megvan még a 2006-ban vásárolt Renault-ja is.
   
Banki tartozása ugyanakkor némiképpen emelkedett: míg a tavaly közzétett vagyonnyilatkozatában 10,35 millió forintot tüntetett fel, az ideiben 10,71 milliót. Magánszemélyekkel szembeni tartozása viszont 4-ről 2,5 millió forintra csökkent.
   
Jövedelemnyilatkozatában újdonság, hogy havi 25 ezer forintot kapott cikkírásért a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft.-től.
   
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevén továbbra is két balatoni ingatlan van: egy balatonakarattyai ház és egy csopaki üdülő.
   
A mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó készpénze másfélmillió forintra emelkedett a 2011-ben feltüntetett 1,2 millióról. Nőtt a tárcavezető bankszámlán lévő pénze is: 3-ról 3,8 millió forintra. Emellett továbbra is van egy 14 millió forintos, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. Tartozása nincs. Még mindig az övé a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft.
   
Ahogyan Navracsics Tibornak, úgy Matolcsy Györgynek is járt jövedelem a Heti Válasz szerkesztőségétől. A nemzetgazdasági miniszter havi 50 ezer forintért publikált a lapnak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ingatlantulajdona sem változott: továbbra is karcagi ingatlanjai vannak - köztük több szántó -, és egy budapesti, IX. kerületi lakás egy része az övé. A tárcavezetőnek még mindig egy 2007-ben vásárolt Toyota Corollája van. A nagy értékű ingóságok között továbbra is feltüntet egy hatezer kötetes könyvtárat.
   
Takarékbetétben elhelyezett megtakarítása egymillió forinttal nőtt: 500 ezerről másfélmillióra. Tartozása ahogyan 2010-ben, 2011-ben sem volt.
   
Hende Csaba honvédelmi miniszternek továbbra is három - közös tulajdonú - ingatlanja van: egy szombathelyi és egy budapesti, II. kerületi ház, valamint egy vaskeresztesi szőlő. Megvan a 2002-ben vásárolt Mitsubishi Carismája is.
   
A bankszámláján lévő pénz azonban - mintegy 600 ezer forinttal - 7,5 millióra csökkent. A tavaly még feltüntetett 1,8 millió forintos, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése idén már nem szerepel a vagyonnyilatkozatában. Tartozása nincs.
   
A nem országgyűlési képviselő kormánytagok már ezt megelőzően közzétették vagyonnyilatkozatukat a kormányzati portálon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.