Terrorcselekménnyel vádolják

Budaházy már két órát ellóghat a házi őrizetből

Tovább enyhítette a Budaházy György elleni kényszerintézkedést Fővárosi Törvényszék; a pénteki végzés szerint Budaházy György minden nap két órára elhagyhatja otthonát.

2012.01.20 18:17MTI

A bíróság, helyt adva Budaházy György és védője indítványának, kimondta: a házi őrizet helyéül kijelölt ingatlant minden nap "a mindennapi élet szokásos szükségleteinek kielégítése céljából" 11 és 13 óra között elhagyhatja. 

A vádlott azonban Diósd közigazgatási határát nem lépheti át. Az ügyben eljáró bíró indokolásában elmondta, Budaházy György 2011. szeptember 30. óta van házi őrizetben, később a bíróság enyhítette a házi őrizet szabályait úgy, hogy Budaházy György heti egy napon két órára elhagyhatta az otthonát.
 
A bíróság - mint elhangzott - a kényszerintézkedés további enyhítésére irányuló indítványt és annak indokait méltányolhatónak ítélte. A bíróság szerint az, hogy ebben a kért napi két órában Budaházy György elmehet kiskorú gyermekeiért az iskolába, összeegyeztethető a kényszerintézkedés lényegével. A vádlott, védője és az ügyész is tudomásul vette a bíróság döntését. A végzés kihirdetése előtt Budaházy György elmondta, a vádlottak közül néhányukat sokkal súlyosabb kényszerintézkedések sújtják, mint az ügy többi vádlottját. Kérte, hogy napi két órára elhagyhassa házi őrizetét, hogy segíthesse feleségét. 

Szász Endre harmadrendű vádlott esetében a házi őrizet megszüntetésére irányuló indítványt elutasította a bíróság, de engedélyezte, hogy a házi őrizet helyéül kijelölt ingatlant minden nap a kijelölt két órában elhagyhassa. A vádlott Százhalombatta közigazgatási határát azonban nem lépheti át. A vádlott, a védője és az ügyész ez esetben is tudomásul vette a döntést. A hatod és hetedrendű vádlott, Péter Gergely és Péter László a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetése érdekében tett indítványát a bíróság elutasította. 

A vádlottak a döntés ellen fellebbezést jelentettek be. A büntetőper pénteken bizonyítási eljárással folytatódott.
 
A következő tárgyalás március 19-én lesz. Az ügyészség szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szervekre nyomást gyakoroljon, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak. A vádlottak egyes esetekben inkább személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott helyek, egy jegyiroda esetében, vagy éppen Csintalan Sándor egykori szocialista politikusnak, a HírTV műsorvezetőjének "megleckéztetése" esetében.

A vádlottak a döntés ellen fellebbezést jelentettek be. A büntetőper pénteken bizonyítási eljárással folytatódott. A következő tárgyalás március 19-én lesz. 

Az ügyészség szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szervekre nyomást gyakoroljon, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. 

A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak. A vádlottak egyes esetekben inkább személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott helyek, egy jegyiroda esetében, vagy éppen Csintalan Sándor egykori szocialista politikusnak, a HírTV műsorvezetőjének "megleckéztetése" esetében. 

A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy pénzkiadó automata felrobbantása. A vádlottak az eljárás során jobbára tagadták a bűncselekmények elkövetését. Budaházy több mint két évig tartó előzetes letartóztatását tavaly szeptemberben szüntette meg a bíróság, azóta házi őrizetben van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.