Minden idők legnagyobb utasforgalma

Az egekbe repült a Budapest Airport

8,9%-os növekedéssel minden idők legerősebb utasforgalmát regisztrálta a Budapest Airport.

2012.01.09 18:58ma.hu

A Budapest Airport hétfői sajtóközleményében kifejti: összesen 8 920 653 utas fordult meg a fővárosi repülőtér termináljain - mindez 320 000-el több utast jelent a 2007-es évnél, mely az eddigi legnagyobb számot generálta.

Mint írják: a budapesti nemzetközi repülőtér forgalmának növekedése még az európai átlagot is meghaladta 2011-ben. Az ACI által kiadott nemzetközi statisztikák szerint a kontinensen 2011-ben átlagosan 7 %-kal bővült a légiforgalom, addig a Budapest Airportnál nem kevesebb, mint 8 920 653 utast regisztráltak, ami 9 %-os eves növekedési ütemnek felel meg 2010-hez képest. (akkor 8,2 millió utas indult és érkezett a repülőtéren keresztül) Mindez 323 516-al több utas, mint az eddigi rekordévnek számító 2007 forgalma volt.

A BA leszögezi: 2011 sok szempontból meghatározó volt a budapesti repülőtér életében - ekkor nyílt meg a forgalom számár a SkyCourt, a 2-es terminál új épülete, egy sor új légitársaság nyitott új útvonalakon járatot. "A Budapest Airport ezzel még közelebb került stratégiai céljának megvalósításához, hogy Közép és Kelet-Európa vezető repülőterévé váljon." - tartalmazza a közlemény.

2011 januárjában a Qatar Airways elindította Doha-Budapest járatot, amelynek gépei szeptembertől már napi rendszerességgel közlekednek – tekintettel a megnövekedett igényekre. Áprilistól kezdve közlekedik Budapest és New York Kennedy repülőtere között az American Airlines (új légitársaságként a magyar piacon). Május óta közvetlenül is elérhető a Baltikum térsége Budapestről, miután az airBaltic elindította rendszeres, hetente négyszer közlekedő rigai járatát. Június óta kínálja népszerű edinburghi járatát a Jet2.com brit diszkont légitársaság összekötve a magyar fővárost Skócia szívével. Végül, de nem utolsósorban az év végén indított új budapesti járatot Bernből a svájci Sky Work Airlines ezzel Zürich, Bázel és Genf után immár a negyedik svájci városba kínálva közvetlen összeköttetést.

“Határozottan haladunk tovább a megkezdett úton, amelynek révén a Budapest Airport Közép- és Kelet-Európa vezető légikikötőjévé válhat a növekedés üteme és az itt nyújtott szolgáltatások minősége területén.” – így kommentálta az éves statisztikák publikálást Jost Lammers. A Budapest Airport vezérigazgatója hozzátette: “Célunk, hogy az idén megerősítsük az elért eredményeket és megvalósítsuk a jövővel kapcsolatos terveinket. A repülőtér privatizációjának elmúlt négy éve igazi sikertörténet, hiszen még a legsúlyosabb világgazdasági válság körülményei között is folytattuk a repülőtér fejlesztését. Mindez mostanra meghozta a gyümölcsét: a korábbinál jóval magasabb színvonalú kiszolgálást tudunk nyújtani az utasoknak és minden tekintetben megnöveltük a repülőtéri működés hatékonyságát. Örömmel tekintünk a 2012-es év elé, amelyben újabb légitársaságokat üdvözölhetünk Budapesten.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.