Új katasztrófavédelmi rendszer született

Orbán szerint biztonságosabb lesz az ország

A miniszterelnök szerint a január 1-jétől egységes katasztrófavédelmi rendszernek köszönhetően Magyarország biztonságosabb lesz, mint korábban.

2012.01.02 16:19MTI

Orbán Viktor úgy látja, hogy a 2010-es vörösiszap-katasztrófa és az árvizek nagy valószínűséggel elkerülhetők lettek volna, ha már abban az időben létezett volna egy bejáratott rendszer.
   
A kormányfő az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása alkalmából tartott hétfői budapesti állománygyűlésen arról is beszélt, hogy a közbiztonság olyan közügy, amelynek megteremtéséből és helyreállításából az állam mellett a polgároknak is ki kell venniük a részüket.
   
Utalt az előző nap hatályba lépett új alaptörvényre, amely kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért, továbbá képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok elvégzésében részt venni.
   
A miniszterelnök a katasztrófavédelmi rendszer átalakítását, egységessé tételét azzal indokolta, hogy a korábbi években az állam erői szétforgácsolódtak, és a magánérdekek a köz érdekei fölé kerekedtek. Szavai szerint mindez súlyos következményekkel, gazdasági károkkal járt, és emberéleteket is követelt. A kormányfő példaként említette a gondatlanul tárolt mérgező anyagokat, a folyami ártérre épített házsorokat, bevásárlóközpontokat.
   

Fotó: MTI

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország az elmúlt években vészesen legyengült, a gazdaság a csőd szélére sodródott, a tisztességes munka becsülete elveszett, és gyökeret vert az a kártékony nézet, hogy munkával nem lehet boldogulni. Közölte, hogy mindennek véget akartak vetni, ezért látott hozzá a kormány Magyarország megújításához.
  
A miniszterelnök a katasztrófavédelmet a magyar állam egyik legfegyelmezettebb és legjobban működő testületének nevezte, amely az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy munkája nélkülözhetetlen, sőt továbbfejlesztésre érdemes.
   
Hozzátette, hogy az új rendszerben világos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, felelősségi köröket és határozott irányítási rendszereket alakítottak ki, így képesek lesznek gyorsan és hatékonyan reagálni vészhelyzetekben.
   
Mint fogalmazott, az állam mától kezdve nem moshatja a kezeit, ha a katasztrófavédelem területén valami nem zajlik megfelelően.
   
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az új törvény értelmében a jövőben "köteles szolgálatba" állíthatók lesznek azok az emberek, akik speciális szaktudással vagy eszközökkel rendelkeznek, vagy fizikai erejükre, munkabírásukra szükség lehet, például árvízi védekezések idején.

Bakondi György: rendszerváltási értékű pillanat a katasztrófavédelem átalakítása

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője rendszerváltási értékű pillanatnak nevezte az általa vezetett, január 1-je óta immár egységes állami szervezet megalakítását.

Bakondi György a szervezet átalakítása, illetve egységesítése alkalmából tartott hétfői budapesti ünnepi állománygyűlésen arról beszélt, a változtatásra a biztonság fokozásáért és az egységes irányítás megteremtéséért volt szükség.
   
Elmondta: a tűzoltóság, a polgári védelem és az iparbiztonság valamennyi szereplőjét egységes irányítás alá vonó, közbiztonsági feladatokat ellátó új szervezet a Belügyminisztérium alá tartozik, alapvető rendeltetése pedig az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának, a gazdaság biztonságos működésének, a kulcsfontosságú infrastruktúrák biztonságának a védelme.
   
A főigazgató az országos hatáskörű szervezet parancsnokságát átvéve - a Syma csarnokban felsorakozott állomány előtt - azt hangoztatta, a feladat nem egyszerű, a sikerhez erős közösségekre, a hivatás szeretetére, a hivatástudat erősítésére, a csapatban cselekvés képességére van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.