Fokozott védelem a legvédtelenebbeknek

MSZP szerint nem indokolt a Fidesz Btk.-módosítási javaslata

A bírói gyakorlatban jelenleg is súlyosabban büntetik a gyermekek és az idősek ellen elkövetett bűncselekményeket, így nem indokolt a Fidesz-KDNP erre vonatkozó törvényjavaslata, amely az MSZP szerint diszkriminatív is. Ezt Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő mondta szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

2008.04.23 11:47MTI

Répássy Róbert (Fidesz) és Rubovszky György (KDNP) az Országgyűlésnek múlt héten benyújtott, a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményező javaslata további fokozott büntetőjogi oltalmat kíván biztosítani a társadalom legvédtelenebb, legkiszolgáltatottabb tagjainak, a gyermekeknek és az idős embereknek.

A parlament honlapján olvasható előterjesztés szerint minősítő körülménynek számítana, ha az emberölést, a testi sértést, a kényszerítést, az emberrablást, az erőszakos közösülést, a szemérem elleni erőszakot, a csalást, a rablást, a kifosztást és a zsarolást idős ember vagy gyermek ellen követik el. Bárándy Gergely (MSZP) a sajtótájékoztatón emlékeztetett a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának egyik állásfoglalására, amely szerint súlyosbító körülmény, "ha a sértett védtelen, idős, beteg, védekezésre képtelen vagy oltalomra szoruló személy, terhes nő vagy az elkövető közeli hozzátartozója.

A képviselő hozzátette: az állásfoglalást kötelező alkalmazni a bíróságoknak. A kormánypárti politikus szerint egy 1998-as legfelsőbb bírósági eseti döntés is vonatkozik erre a kérdésre. Elmondta: az eseti állásfoglalás nem kötelező a bíróságok számára, de neki, gyakorló büntetőjogászként soha nem sikerült még bíróságot meggyőznie arról, hogy ezektől az állásfoglalásoktól eltérjen.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: pártja az ellenzéki törvényjavaslat tárgysorozatba vételét sem nem fogja támogatni, mivel az diszkriminatív jellegű. Az MSZP csak akkor támogatja a módosítást, ha valamennyi kiszolgáltatott emberre vonatkozik, azaz a gyermekek és az idősek mellett a mozgássérültek, a szellemi fogyatékosok és terhes nők is védelmet kapnak - jelentette ki Bárándy Gergely.

Kitért arra, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjaként kezdeményezte, a testület vizsgálja meg, valóban súlyosabb büntetést kap az, aki időskorú, gyermek, mozgássérült, szellemi fogyatékos és terhes nő ellen követi el a bűncselekményt. A szocialista politikus szerint a vizsgálat után kell eldönteni, módosítják-e a törvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.