Vajon "jobbkezétől" is megválik Orbán Viktor?

Felleginek már vállalhatatlan Orbánék politikája?

Másfél esztendő után beadta Orbán Viktor első minisztere lemondását. Fellegi állítólag az IMF-tárgyalásokra koncentrálna, de vajon ennyi csúcs-szuper magyar politikus mellett (egyszerre polgármesterek, országgyűlési képviselők, felügyelő- és egyéb igazgatósági tagok) vajon mennyire hihető ez az érvelés?

2011.12.12 08:31CéG.

Portálunk épp az előző héten írt arról, hogy egyre több fej hullt porba államtitkári szinten. Néhány napra rá pedig, a legnagyobb vesztes tárca vezetője adta be lemondását. Egyes pletykák szerint Fellegi Tamás számára nem volt tovább vállalható az Orbán-kormány politikája, mások azonban abban látták a távozás okát, hogy a tárcavezető nehezen viselte, hogy a számára fontos törvényjavaslatokat sorra szavazzák le a kormányüléseken, mégpedig olyan felállásban, hogy Orbán maga is szembekerült a miniszterrel. A felmondás bejelentésének ideje is üzenetértékű: a kormányfő éppen Marseille városában, az Európai Néppárt kongresszusán tartózkodott.

Orbán vasárnap reagált Fellegi mozgolódására, a gazdasági növekedés módosításának apropójából készült interjúban úgy fogalmazott, méltányolja, hogy a tárcavezető úgy látja, egyszerre nem tudja megoldani a minisztérium vezetését és az IMF-fel folytatott tárgyalások irányítását. „Erre kell megoldást találnunk, de neki benne kell maradnia a kormányban, mert egyébként hogyan tudná kellő súllyal képviselni a magyar kormány álláspontját” – jelentette ki. Az ügyben született döntés részleteit legkésőbb hétfőn ismertetik.

Mindebből jól látszik, Orbán nem kívánja elengedni kezét Fellegi Tamásnak, és bár az IMF megjelenésétől sokan egy komoly tárcavezetői cserét reméltek, ez egyelőre másképp következett be, mint az várható volt. Egyértelműen Matolcsy György rendelkezett a legmagasabb oddsokkal, „Orbán Viktor jobbkeze” még azt a pofont is túlélte, hogy az IMF állítólag ultimátumként közölte, nem kívánnak találkozni vele a tárgyalások során.

Orbán Viktor nehéz hetet zárt. Az első napokban az IMF megjelenése utáni viharokat kellett átvészelnie, és megmagyarázni azt, miért is hívták vissza a korábban kiebrudaltakat, majd az EU-csúcson a kormányközi megállapodás ”igen vagy nemjét” kellett kommunikálni, majd következett Fellegi lemondása, végül pedig a vasárnapi interjú, amiben közölte, hogy módosítani kell a 2012-es növekedési elvárásokat. A jelek szerint igazán jól jön a kormánynak a téli szünet, hogy rendezze sorait, és a következő évben acélosabban vesse bele magát a küzdelmekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.