Objektív eszközök

Uzsoki-ügy: megszólalt a főigazgató

Objektív eszközökkel igazolhatóan történt a daganatos betegeknél alkalmazott morfinos fájdalomcsökkentés - jelentette ki az Uzsoki utcai kórház főigazgatója sajtótájékoztatóján.

2011.12.05 07:22ma.hu

Golub Iván fontos dokumentumok máig tisztázatlan eltűnéséről is beszélt, megjegyezve, ez a körülmény szerinte nem lehet akadálya egy objektív vizsgálat lefolytatásának - olvasható a Magyar Hírlapban.

Jelentős sajtóérdeklődés mellett tájékoztatta szombaton a nyilvánosságot az Uzsoki utcai kórház vezetője az úgynevezett morfintúladagolási ügyről. Mint lapunk elsőként megírta, a rendőrség emberölés gyanújával indított eljárást a 2005 és 2007 között a kórházban kezelt daganatos betegek fájdalomcsillapítása kapcsán. A hatóság november 19-én házkutatást is tartott az intézményben, dokumentumokat foglalt le, majd tanúkat hallgatott ki. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van. Ma még nem tudni, ki tette a bejelentést, amelyet egyébként a rendőrségnek mindenképpen vizsgálnia kell. Annyi bizonyos, hogy egy áprilisban megjelent szakcikkben - amely nem nevesítette a kórházat - hasonló jelenségről írt egy volt uzsokis orvos. Golub Iván főigazgató összefoglalta a sajtóban eddig megjelenteket, számos kiegészítést téve. Elmondta, a szaklap cikkének megjelenése után maguk is vizsgálatot indítottak az osztályon, ahol a szerző korábban dolgozott, valamint az intézményi gyógyszertárban is, de nem találtak olyan eltérést, amely további intézkedést indokolt volna.

A tájékoztatón azonban egyértelművé vált, hogy a rendőrség az adott időszakban elhunytak kórlapjai­ban nem találta meg a betegek teljes kezelési dokumentációját. Hiányosak a kórlap-dokumentáció írásos részei, így a beleegyező nyilatkozatot is tartalmazó ápolási dokumentáció.

Ezek száma nem csekély, a főigazgató elmondása szerint az érintett időszakot illetően negyvenhat kórlap fontos, kézzel írott része tűnt el. Bár még tisztázatlan, hogy a dokumentumokat ki és mikor távolíthatta el, Golub szerint a hiányosság nem lehet akadálya egy objektív vizsgálatnak. Gyanítják, hogy az iratokat szerintük olyan valaki tüntethette el, akinek a célja vélhetőn a hisztériakeltés volt, ugyanis ez másnak nem állhatott érdekében. A főigazgató hangsúlyozta, a kórházi osztályon - ahol sokszor másutt nem kezelhető betegeket látnak el - a halandóság két százalék körül van, a fájdalomcsillapítás mértéke pedig mindig az adott esettől függ. Ehhez Embey-Isztin professzor, a kérdés szakértőjének állásfoglalását is idézték, amely szerint a rákbetegek fájdalomcsillapítása mértékének nincs elvi felső határa. Ezért fordulhatott elő - magyarázta Golub Iván -, hogy egyes pácienseknek a hozzászokás miatt a szokásos dózis többszörösére volt szükségük.

A főigazgató szerint az említett szakcikket jegyző orvos huszonkét hónapig dolgozott az intézményben, és ,,szakmai felkészültsége megkérdőjelezhető volt".

Elmondta, a 2007-es kórházi ágyszámcsökkentés kapcsán váltak meg tőle, szakvizsgája máig nincs, általános orvosi működési engedélye pedig az illetékes hivatal szerint lejárt. Túlmunkája és az általa remélt hosszabbítás elmaradása miatt az orvos munkaügyi pert is indított a kórház ellen. ,,Amikor elment tőlünk, sértett volt" - közölte a főigazgató. A kórházat képviselő ügyvéd szerint az orvosnak egyéb ügyei is voltak. Magyar György szavai szerint egy korábbi eset kapcsán korlátozott beszámítási képességet állapítottak meg nála. Hozzátette azt is, ha a morfinos eset a vádemelésig jut, akkor a bíróság előtt védik meg az intézményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.