Az Országgyűlés dönt

Államosítják az esztergomi általános iskolákat

Az esztergomi önkormányzat által fenntartott általános iskolák is állami kézbe kerülhetnek január 1-jétől, ha az Országgyűlés elfogadja a parlament önkormányzati bizottságának erre vonatkozó módosító indítványát.

2011.12.02 17:03MTI

A fideszes Navracsics Tibor, Szabó Erika és Czunyiné Bertalan Judit a napokban terjesztette a Ház elé nyolc esztergomi intézmény - köztük középiskolák, múzeum, szociális központ és kórház - állami átvételéről szóló javaslatát.
   
A parlament önkormányzati bizottsága ezt a sort egészítené ki a város által fenntartott alapfokú közoktatási intézményekkel: három általános iskolával, valamint egy alapfokú zene- és művészeti iskolával.
   
A módosítás azt is rögzítené, hogy a polgármesteri hivataltól átkerülő köztisztviselők jogviszonya megszűnik az államosítás időpontjában, ha az átvevő munkáltató nem járul hozzá a foglalkoztatásukhoz. Erről a tisztviselőt az átadás napjával írásban értesíteni kell, és őt végkielégítés illeti meg.
   
Ezt a szabályt érvényesítené a szakbizottság a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló, a közelmúltban elfogadott törvényben a megyei közgyűlés hivatalából, illetve a gazdasági ellátószervezetekből átkerülő köztisztviselők és közalkalmazottak esetében is.
   
A kormánypárti politikusok eredetileg azzal indokolták az esztergomi intézmények átvételét, hogy az önkormányzat nem rendelkezik megfelelő forrással azok működtetéséhez. A kialakult helyzet mára már a feladatellátást veszélyezteti, akadályozza és hátrányosan érinti az ellátottak, a diákok érdekeit - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.