Helyi feladat lesz az ellátás és a megelőzés

Az állam az önkormányzatok gondjaira bízta a hajléktalanokat

A fideszes Kósa Lajos és Kocsis Máté rögzítené az új önkormányzati törvényben, hogy a helyi önkormányzatok feladatai közé tartozik a területükön hajléktalanná váltak ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása is.

2011.11.23 18:06MTI

A Fidesz ügyvezető alelnöke és a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referense a szerdán benyújtott módosító indítványában emellett javasolja, hogy Budapesten ne a fővárosi, hanem a kerületi önkormányzatok feladata legyen a hajléktalanellátás.
   
Kósa Lajos és Kocsis Máté előterjesztése indoklásában közölte: meggyőződésük, hogy valamennyi településnek - teherbíró képességéhez igazodva - ki kell vennie a részét a hajléktalanokról való gondoskodásból. Ezért a szabályozás szerint minden helyi önkormányzat felelős lenne a területén hajléktalanná vált emberek ellátásának és rehabilitációjának biztosításáért. "Javaslatunk azt célozza, hogy elsősorban a helyi közösségek feladata legyen a közösség azon tagjairól való gondoskodás, akik elveszítik otthonukat" - írta a két kormánypárti politikus, Debrecen és a főváros VIII. kerületének polgármestere.
   
Szerintük "a hajléktalanság és az önkormányzatiság feladatainak végleges összekapcsolása és elválaszthatatlansága" megerősítené a helyi közösségek felelősségét aziránt, hogy ne engedjék tagjaik lecsúszását.
   
Indítványuk 2013. január 1-jétől írná elő az új megközelítésű feladatellátást a települési helyhatóságoknak. Hozzáteszik, hogy az ágazati jogszabályokban rendezni fogják azt, hogy a hajléktalanellátás helyi önkormányzati feladatát a kistelepülések járási társulás formájában látják majd el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.