Kordonokkal zárták körül

Kijevben kuss lesz a "narancsszínű forradalom" 7. évfordulóján

Kordonokkal zárta körül a rendőrség kedden a kijevi Függetlenség teret - ukrán nevén a "majdan Nyenalezsnosztyi"-t, illetve ahogyan az ukránok emlegetik, a "Majdant", ahol tilos minden tüntetés a "narancsszínű forradalom" 7. évfordulóján.

2011.11.22 17:47MTI

Több ellenzéki mozgalom közölte, hogy a bírósághoz fordul a tiltás miatt, és képviselői összegyűlnek a téren, ahol ukránok százezrei tüntettek 2004. november 22-től.

A nagyszabású tiltakozással elérték a választási csalásokkal tarkított elnökválasztás eredményének – Viktor Janukovics győzelmének - semmissé tételét.

A megismételt második forduló után a nyugatbarát Viktor Juscsenko lett az ország elnöke, Julija Timosenko pedig a kormányfője. Az új vezetők kaotikus politikája és közöttük dúló ádáz harcok miatt Viktor Janukovics győzött a 2010-es elnökválasztáson. Julija Timosenkót, a "narancsszínű forradalom" vezéralakját, Janukovics legnagyobb politikai vetélytársát augusztusban 5- én őrizetbe vették, és októberben hétévi börtönre ítélték hatalommal való visszaélés vádjával a 2009-ben megkötött – a vád szerint Ukrajna számára jelentős anyagi hátránnyal járó – orosz-ukrán gázár szerződések miatt.

A volt kormányfő, aki ellen több bűnügyi eljárás van folyamatban, fellebbezett az ítélet ellen.

Timosenko pártja kedden tüntetést szervezett a fogda elé, más ellenzékiek pedig bírálták a belvárosi tüntetésre vonatkozó tilalmat. "A hatalom fél a Majdan szótól és a narancsszínű forradalom emlékétől – mondta Andrij Sevcsenko ellenzéki képviselő. A kijevi hatóságok az újévi ünnepségek előkészületeivel és Dalia Grybauskaite litván államfő látogatásával indokolták a tüntetési tilalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.