Milyen egészségügyi kockázatokkal jár?

Jódizotóp a város felett - veszélyben vagyunk?

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár a jódizotóp-szennyezés? A Ma.hu megkérdezte ÁNTSZ-t.

2011.11.17 17:35ma.hu

A Ma.hu a csillebérci jódizotóp szökéssel kapcsolatban a következő kérdésekre várt választ az ÁNTSZ-től:

- Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által megadott dózismegszorításból származtatott éves kibocsátási korlát az Izotóp Intézet Kft. esetén 1600 GBq, tehát eddig az éves korlát kb. 39 %-át bocsátották ki. Mi alapján határozzák meg egy intézet dóziskorlátját, ennek során a földrajzi adottság mennyire volt fontos változó?

- Az éves lakosságra vonatkozó mesterséges sugárforrásból származó dózis korlát 1 mSv. Ez nem foglalja magába az orvosi sugár expozíciót - írta válaszában az ÁNTSZ szakértője - Ipari létesítményeknél elhelyezkedéstől függően úgy határozzák meg a kibocsátási szintet, hogy a lakosság a kibocsátásból az éves dóziskorlát nagyon kis részét kaphassa csak meg.
Az Izotópintézet Kft-re megadott éves kibocsátási korlát információink szerint 30 mikroszievert. A kibocsátások az éves korlátok alatt maradtak, és a környezetellenőrző állomások által mért aktivitáskoncentrációkból származó lakossági dózisok elhanyagolhatóak, így azoknak egészségügyi, sugáregészségügyi következményük nincsen.

- A Ma.hu-hoz beérkezett olvasói kérdések szerint miért kellett egy ilyen kutatóintézetet Csillebércre telepíteni?

 
- Az intézetet az 50-es években hozták létre. A fenti válaszból következik, hogy működése egészségügyi kockázatot lényegében nem jelent.

- Tudjuk, hogy a szóban forgó izotópot orvosi célokra alkalmazzák, milyen módszerrel mérlegelik az ezáltal elérhető gyógyulási eredményeket a folyamatos emisszió által eredményezett hosszútávú hatásokkal?


- A "folyamatos" emisszió fentiek értelmében nem jelenthet kockázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.