Se euró, se Orbán?

Egy éven belül leválthatják Orbán Viktort?

Görögország és Olaszország csak egy folyamat kezdete - állítja egy interjúban Róna Péter közgazdász, aki szerint az Unió egy éven belül Orbán Viktort is lecserélheti saját emberére. Véleménye szerint az új miniszterelnök Andor László lehet.

2011.11.14 10:56ma.hu

Egy héten belül két komoly kijelentést tett Róna Péter közgazdász. A hó elején arról értekezett, hogy hazánknak sosem lesz eurója, és az erre való törekvés is csak káros hatásokkal jár. A szakember azonban nem érte be ennyivel, egy internetes portálnak adott interjújában már úgy fogalmazott, hogy a két miniszterelnök csere, csak egy folyamat kezdete, így Görögország és Olaszország után akár Magyarországon is vezércserével oldhatja meg az unió a kialakult helyzetet. Az ok állítása szerint prózai, a küzdelem egy olyan eurózóna fenntartásáról és átalakításáról szól, ami a centrum és a periféria közötti erőviszonyokat betonozza be. Márpedig mi, magyarok felvételünk óta kapaszkodunk a periféria szélén, és valóban nem kifejezetten biztató, ahogy a selyemzsinór megküldése után előbb a görög, majd az olasz miniszterelnök is vette a kalapját. Véleménye szerint a fejlettebb tagállamok közé tartozik Ausztria, Németország, Hollandia, Luxemburg, Belgium, ezek fejlettségi szintje nagyjából azonos, és ide próbál felzárkózni Franciaország. A közgazdász azzal érvel, hogy a periféria egyetlen feladata, a fejlett országok kiszolgálása, ezért abszolút nem áll érdekükben a gyengébb országok felemelése. Logikus gondolatmenet.

Hazánk utoljára 2001 környékén állt közel azokhoz a kritériumokhoz, amik elengedhetetlen feltételei a valuta bevezetéséhez. Medgyessy 2006-ra, Gyurcsány 2008-ra, később 2010-re tolta ki a dátumot, a Fidesz pedig 2013-2014 környékén gondolkozik. De ez is illúzió lehet a jelenlegi gazdasági folyamatokat tekintve.

A politikai beavatkozás azonban már komolyabb falat. Tény, hogy Görögországban is hasonlóan éles a politikai helyzet, a bal és jobboldali tábor hasonlóan utálja egymást, mint ideahaza, mégis képes volt elérni Brüsszel, hogy egy nemzeti összkormány álljon fel, ahová mindkét erő delegál tagokat. Olaszország helyzete pikánsabb: Berlusconi volt ugyanis az első miniszterelnök, aki a háború óta egy teljes választási cikluson át megőrizte pozícióját. Vagyona és óriási médiatámogatottsága sokáig megvédte a csalással és korrupcióval kapcsolatos eljárásoktól, szexbotrányai azonban kikezdték a népszerűségét. Bukását mégsem ez, hanem az érdemi válságkezelés halogatása okozta.

Vajon Orbán Viktor is hasonló sorsra jut?

Elios

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.