Az anya meghalt, a lánya megsebesült

Romagyilkosságok - Meghallgatták a meggyilkolt nő rokonait

A kislétai támadás halálos áldozata rokonainak meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

2011.11.09 18:08MTI

A vádirat szerint az előzetes letartóztatásban lévő, rasszista, neonáci nézeteket valló vádlottak a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság és a tiszalöki férfi meggyilkolása után olyan célpontot kerestek, amelynek megtámadásával nemcsak a szerintük súlyos társadalmi problémákra, a cigánysággal szembeni gyenge igazságszolgáltatásra hívják fel a figyelmet, hanem erőszakos cselekedetre kényszerítik a romákat is.
   
A vádiratban az áll: egy korábbi tüntetés miatt a sajtó figyelmébe került Kislétán ezért nemcsak romákat, hanem az akkori polgármestert is meg akarták támadni. Pénzes Sándor (független) lakásáról fotókat készítettek és többször bejárták a környéket, de végül úgy döntöttek, csak a Bocskai úti házban élő roma családot támadják meg.
   
A vád szerint a földeken át gyalogosan közelítették meg 2009. augusztus 2-án éjjel a házat, majd K. István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlott behatolt az udvarra, miközben K. Árpád elsőrendű vádlott golyós vadászfegyverrel biztosította őket. Cs. István negyedrendű vádlottnak az volt a szerepe, hogy a helyszínre szállítsa a támadókat.
   
Az ügyészség szerint P. Zsolt egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt sörétes vadászpuskából két lövést adott le az ablakra, majd szétlőtte a bejárati ajtót. K. István az ajtónyíláson belőve tüzelt, és megsebesítette a házban tartózkodó 13 éves lányt. Ezt követően mindketten bementek a lakásba, és néhány méterről rálőttek az ablak alatti ágyban fekvő anyára. K. István a fegyverében maradt négy lőszert lőtte ki az asszonyra, míg társa egyetlen célzott lövést adott le - tartalmazza a vádirat.
   
Az anya a helyszínen életét vesztette, a lánya visszavonszolta magát a szobájába, majd lefeküdt az ágyra. A támadók a lövések leadása után elmenekültek. A két embert a támadás után mintegy négy órával később, hajnalban találták meg a rokonok. Azért keresték az asszonyt, mert a közeli határba mentek volna dohányt törni. Mivel nem jött ki senki a házból, bementek és megtalálták a vérző lányt és a már halott nőt, ekkor értesítették a hatóságokat.

Az előző tárgyalások alkalmával a rokonokat - testvéreket, sógorokat - részletesen kikérdezték arról, mi történt a gyilkosságot követő reggelen, hogyan és hányan fedezték fel a holttestet, mit tapasztaltak, mit láttak, mit hallottak a támadás helyszínén, hogyan zajlott a hatóságok munkája, mit tudtak meg a sértett kislánytól, illetve mire következtettek a tapasztaltak alapján.
   
A bíróság szerdán folytatta az áldozat hozzátartozóinak kihallgatását, meghallgatták az áldozat több testvérét, egyik sógorát és két szomszéd is sorra került. A bírónak sokszor okozott problémát az, hogy megértesse, mit szeretne megtudni. A meggyilkolt nő egyik húgát is meghallgatták, a bíró őt többször is arra figyelmeztette , hogy nem kap tőle kimerítő választ, és az igazmondási és együttműködési kötelezettségére is figyelmeztette. Végül 50 ezer forintra megbírságolta a bíróság megsértése miatt, ami ellen a nő fellebbezett.
   
A tárgyalás pénteken folytatódik.
   
A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.