Speciális repülőn jöttek a buszbaleset sérültjei

Semmire sem emlékeznek a magyar turisták: "csak a kórházban tértünk magunkhoz"

Kedden kora délután Budapestre érkezett a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeinek első csoportját szállító repülőgép.

Nézze meg a szellembusz képeit! >>> képgaléria

2011.11.08 17:55MTI
Nézze meg a szellembusz képeit! >>>

A gép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához. A nyolc fős csoportot három mentőautóval vitték kórházba - jelentette az MTI repülőtéren lévő tudósítója. A sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.

Még kedd este megérkezhet a sérültek újabb csoportja - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A repülőgépük a hurghadai reptéren készen áll a felszállásra. A délutáni tájékoztatás időpontjában nyolc sérült volt a fedélzetén, a kilencedik sérültet pedig szállításra készítették elő az orvosok. Amint ez sikerrel zárul a gép elindul Magyarországra - mondta a szóvivő. Az érkezés este 8-10 óra között várható.

Speciális mentőrepülőgép hozta őket

Az Europ Assistance társaság 25 fős speciális mentőrepülőgépet küldött Egyiptomba a magyar sérültekért, s a helyszínen van egy szakértőjük is, hogy a sérülteknek és a kint rekedteknek azonnali segítséget nyújtson. A gépet Innsbruckból indították, és útközben leszállt Budapesten, s innen magyar orvosokat és pszichológusokat vitt magával.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta, hogy folyamatosan tájékoztatják a kormányfőt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Külügyminisztérium és a kairói magyar nagykövetség, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium vezetői a baleset sérültjeinek állapotáról és hazaszállítási menetrendjéről.

A miniszterelnök szóvivője közleményében kiemelte, a sérültek és családjaik határozott kérésének megfelelően arra kérik a sajtó képviselőit, hogy a jelenleg még a baleset hatása alatt álló emberek és családjaik nyugalmát tartsák tiszteletben hazaérkezésük során és azt követően is.

Megkezdték a halálos áldozatok azonosítását

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Egyiptomba kedden érkezett szakértői már megkezdték a 11 halálos áldozat azonosítását. Ez egy-két napon belül befejeződhet, és azt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Benkő Tibor vezérkari főnök szerint erre a hét második felében kerülhet sor.

Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.

Semmire sem emlékeznek: csak a kórházban tértek magukhoz

A kairói nagykövetség két konzulja folyamatosan kapcsolatban áll a sérültekkel és a hozzátartozókkal - nyilatkozott a közmédia hírstábjának Kaizinger Tibor, a Külügyminisztérium konzuli részlegének munkatársa. Az egyiptomi kórházakban még 15 embert ápolnak. Közülük négynek súlyos az állapota. Ők Kairóban vannak, a többiek Hurghadában. Voltak sérültek, akik számára ideiglenes útlevelet kellett kiállítani, mert a balesetben eltűntek az úti okmányaik. A buszon utazók csomagjait egy helyre szállították. Kiemelte a helyi magyarok és az egyiptomi hatóságok jó együttműködését. Hangsúlyozta, hogy az egyiptomiak mindent megtesznek a sérült magyarok érdekében, illetve a történtek tisztázására.

Hurghadában két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de a nevüket vállalva nem akartak nyilatkozni. Mindketten azt mondták, nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban tértek magukhoz. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el, és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van. A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.