Eörsi László cáfol

Botrány: lincseléssel vádolta Wittnert a "kaszinótojás-lovag"

Tételesen cáfolta Eörsi László történész csütörtökön Dániel Péter ügyvéd Facebookon közzétett, Wittner Mária fideszes képviselőt, egykori '56-os halálraítéltet érintő állításait. Dániel Péter a többi között azzal vádolta meg a politikust, hogy a forradalom idején lincselésben vett részt.

2011.10.27 17:37MTI

Az 1956-os szabadságharcos tevékenységéért halálra ítélt Wittner Mária nem vett részt lincselésben a forradalom idején a kutatások adatai szerint - közölte Eörsi László történész csütörtökön nyilatkozva.

A szakértő rámutatott: az a fénykép, amelyre az ügyvéd hivatkozik, nem Wittner Máriát, hanem Nagy Dezsőné Markos Máriát (alvilági nevén "Mocsok") ábrázolja, miközben leköpi Papp József honvéd ezredes holttestét 1956. október 30-án a budapesti Köztársaság téri pártszékház ostroma után. A prostituált Markos Máriát jogerősen 8 évre ítélték később.

Wittner Mária 1956. október 30-án a X. kerületi rendőrkapitányságot sikerrel ostromló csapat tagja volt, és mire odaért a Köztársaság téri pártszékházhoz, a felkelők már bevették azt - tette hozzá.

Eörsi László kiemelte: Wittner Máriáról is készültek képek 1956. október 30-án, miközben társaival, mások mellett "Szöszivel", azokat a feltételezett földalatti bunkereket kereste, amelyekről a szabadságharcosok azt hitték, hogy ott az államvédelmisek foglyokat tartanak.

Részlet Dániel Péter a Facebookon megjelent 2011. október 26-i írásából

Tegnap este ezt találtam írni egy internetes, közösségi portálon: "Sok ismerős megkérdezte már tőlem, hogy mit jelent Wittner Mária neve után az '56-os halálraítélt' jelző. Most tehát közkívánatra megválaszolnám. Az egy primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti megérdemelt jelzője. Nem több és nem is kevesebb. Ennyit jelent."

A történész mindezek alapján butaságnak nevezte az ügyvéd Wittner Máriát érintő állításait. Elmondása szerint levelet is írt Dániel Péternek, akit viszont a fenti észérvekkel nem tudott meggyőzni. Ezek a vádaskodások "semmiképpen nem tesznek jót a közéletnek"- fogalmazott.

Wittner Mária forradalmi tevékenysége vállalható.

Október 23-án késő este a Magyar Rádió épületét ostromlóknak "fegyvereket adogatott". A forradalom első napjaiban a Corvin-köz környékén vett részt az eseményekben, majd a Vajdahunyad utcai felkelő csoportnak lett "oszlopos tagja". Itt nemzetőrségi feladatokat látott el, segített "begyűjteni" az Államvédelmi Hatóság ottani embereit - mondta Eörsi László. November 4-én fegyvert fogott a szovjet támadókkal szemben, de egy aknától több helyen megsebesült, kórházba került, november 9-én jött ki a Péterfy Sándor utcai kórházból, majd disszidált, de a gyermeke miatt visszatért Magyarországra, ahol 1957-ben letartóztatták.

Első fokon halálra ítélték, jogerősen pedig, fiatal korára - 1956-ban 20 éves volt - való tekintettel 1958-ban életfogytiglani börtönbüntetést kapott - mutatott rá.

Eörsi László hozzátette: Wittner Mária 1970-ben szabadult, ugyanis a kádári hatóságok rá nem alkalmazták az 1963-as általános amnesztiarendeletet, mivel ő abba a körbe került, akiknek a cselekedeteit "átminősítették gyilkossággá vagy köztörvényes bűntetté, ami abszurd".

Wittner Mária személyiségi jogi pert indít Dániel Péter ellen

Személyiségi jogi pert indít és az ügyvédi kamara etikai bizottságához fordul Wittner Mária fideszes képviselő, egykori '56-os halálraítélt Dániel Péter ügyvéd Facebookon közzétett gyalázkodó írása miatt.

Wittner Mária a HírTV-nek nyilatkozva elmondta: annak ellenére fordul a bírósághoz és az ügyvédi kamarához, hogy nem "feljelentgető típus", sőt iszonyodik a feljelentésektől. Dániel Péter azonban túllépett egy határt, amit már nem lehet szó nélkül hagyni - mondta.

A politikus hozzátette: ezt várják el tőle az '56-osok és a társadalom tisztességes része.

Dániel Péter a Facebookon azt írta Wittner Máriáról, hogy a képviselő "primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti".

A HírTV megszólaltatta Dániel Pétert is, aki nem kért elnézést Wittner Máriától. Azt mondta, hogy nem szereti a szélsőjobbos beállítottságú figurákat, és Wittner Máriát olyannak tartja "aki a gárda körül sertepertél, aki gyűlöletnyilatkozatokat ad le".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.