Epikus csaták szociéknál

Mesterházy: a frakció csak a távozók kilépését állapíthatta meg

Mesterházy Attila szerint a házszabály és az MSZP-frakció szabályzata - a mandátumról való lemondáson kívül - a frakciótagság megszűnésének csak két esetét, a kilépést és a kizárást ismeri, azaz egyik sem ad lehetőséget a frakcióból való kiválásra.

2011.10.25 16:08MTI

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a Molnár Csabának kedden írt levelében amellett érvel, hogy a szocialista frakció így csak a távozó tíz képviselő kilépését állapíthatta meg. Hangsúlyozza azonban azt is, hogy a tíz politikus frakcióalakításhoz fűződő joga nem vitatható el, és a házelnöknek van elvi lehetősége arra, hogy az új frakció bejelentését tudomásul vegye.

Molnár Csaba - aki vasárnap közölte Kövér Lászlóval, hogy vezetésével tíz képviselő megalakította a Demokrata Párt parlamenti frakcióját - kedden azt mondta, félreértésnek tartja, hogy Mesterházy arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy tíz politikus kilépett a szocialista képviselőcsoportból.

Hangsúlyozta, ha kiléptek volna, Mesterházy Attila kezében lenne a kilépési nyilatkozatuk, ez azonban nincs így, mint ahogyan a kizárásukról sem döntött a frakció.

A korábbi kancelláriaminiszter ezért tisztázó megbeszélésre hívta Mesterházy Attilát szerdára. A pártelnök válaszlevelében aláhúzta: a házszabály alapján a képviselőcsoportban bekövetkezett változásokat az Országgyűlés elnökének be kell jelenteni. Hozzátette: a távozó tíz képviselő - Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván - közlése szerint munkájukat nem az MSZP frakciójában akarják folytatni. "A nyilvános bejelentés egyértelmű voltára tekintettel a kilépési nyilatkozatot a frakció formai kötöttség nélkül elfogadta" - jegyezte meg Mesterházy Attila. Levelében a házszabályt idézve azt is leszögezte: "azon túlmenően, hogy az országgyűlési képviselő lemondhat a képviselői mandátumáról, a házszabály a frakciótagság megszűnésének csak két esetét, a kilépést és a kizárást ismeri".

A meglévő frakcióból való kiválás esetét - folytatta - sem a házszabály, sem a frakciószabályzat nem tartalmazza.

Véleménye szerint így - mivel a távozó képviselőket nem zárták ki - az MSZP-frakció csak a képviselők kilépését állapíthatta meg, és ezt egyhangúlag meg is tette, arra hatalmazva fel őt, hogy a tényt jelentse be az Országgyűlés elnökének. Mesterházy Attila azonban ettől függetlenül úgy véli, hogy - figyelembe véve az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatát - a távozó tíz országgyűlési képviselő frakcióalakításhoz való joga nem vitatható el.

"Az Országgyűlés elnökének van elvi lehetősége arra, hogy az 1996-ban egyszer már igénybe vett értelmezést alkalmazza és az új frakció bejelentését tudomásul vegye. Reális feltételezés az is, hogy az elnök a házszabály értelmezéséért felelős bizottság állásfoglalását kérje arról, hogy a 6 hónapos várakozási időt az új frakciónak ki kell-e töltenie" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az MSZP-ből kilépve Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alapítanak a már létező Demokrata Párt bázisán, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva.

Közölte továbbá, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját. Az Országgyűlés házszabálya a frakciók megalakításával kapcsolatban azt rögzíti, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők - legalább tízen - képviselőcsoportot hozhatnak létre. Rendelkezik arról is, hogy a valamely frakcióból kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni, s aki függetlenné vált, csak hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.

Az alkotmányügyi bizottság 2009 márciusában általános érvényű állásfoglalást fogadott el, amely szerint a féléves kötelező függetlenség nemcsak a már létező frakcióhoz való csatlakozásra, hanem egy új frakció megalakulásában való részvételre is vonatkozik. Ugyanakkor 1996-ban volt már példa arra, hogy új frakció alakításakor a képviselőknek nem kellett fél évet a függetlenek között tölteniük: az MDF-ből kiváló honatyák így azonnal létrehozhatták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját. Akkor a 27 tagú alkotmányügyi bizottság 23 igen szavazattal úgy foglalt állást, hogy az MDNP országgyűlési képviselőcsoportja a házszabálynak megfelelően alakult meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.